Audi спира да пуска нови бензинови и дизелови модели от 2026?


18 Jun 2021

Точно пет години, толкова остава на двигателя с вътрешно горене (ДВГ) в автомобилите Audi. Информацията е на германския Süddeutsche Zeitung, като според изданието Audi няма да представя нови модели с ДВГ след 2026 г.  Бензиновите и дизелови Audi-та ще останат в гамата на марката поне още няколко години, но нови коли, задвижвани от фосилни горива, няма да бъдат представяни, а ще се продават само вече съществуващи модели до края на жизнения им цикъл - вероятно около 2030-2032 г.

 

Това е доста смела стъпка от Audi, макар вече да знаем, че компанията спря да разработва ново поколение ДВГ. За да замести цялата си гама с електромобили, Audi ще има нужда от нещо повече от актуалните три модела – e-tron, e-tron GT и Q4 e-tron.

 

Според този план Audi постепенно ще извади от употреба както изцяло бензиновите и дизелови модели, така и хибридите, съобщава Reuters.

Макар информацията да не е потвърдена официално, тя звучи реалистично на фона на цялостната стратегия на VW Group, особено в годините непосредствено след Дизелгейт.

 

Първородната Godzilla!