Aston Martin пуска атмосферна крилата версия на страховития Valkyrie

  • Новите елементи са в отровно жълто. Хибридната система е изхвърлена Новите елементи са в отровно жълто. Хибридната система е изхвърлена
  • Промените спрямо шосейната кола са предимно аеродинамични, но не само. Забележително е добавянето на реални огледала Промените спрямо шосейната кола са предимно аеродинамични, но не само. Забележително е добавянето на реални огледала
  • Задвижването е само от 6,5-литровия атмосферен V12 Задвижването е само от 6,5-литровия атмосферен V12

28 Jun 2021

Aston Martin представи официално пистовата версия на чудовищната си хиперкола. Valkyrie AMR Pro най-накрая е готова за производство, вдъхновена от колите в Льо Ман, макар Aston да се отказа от участие там. Прототипът беше показан през 2018, така че инженерите са имали нужда от три години, за да го превърнат в реалност.

В сравнение със стандартния Valkyrie новата пистова версия на суперавтомобила има огромно задно крило, промени по карбоновото шаси (междуосието е пораснало с цели 38 см) и по-широка предница, като предната следа е нараснала с 10 см, а задната – с 11,5 см. Като цяло и дължината е увеличена с цели 26 см.

Крачка към традиционния автомобилен свят е поставянето на стандартни странични огледала на мястото на камерите.

За подобряването на аеродинамиката се е наложило монтирането на перка в стил акула, както и затварянето на джантите с капаци. Всичко това осигурява двойно по-добро притискане в сравнение със стандартния Valkyrie, който така или иначе не бихме могли да наречем стандартен.

Най-голямата промяна обаче е изхвърлянето на хибридната система, разработена съвместно с отбора на Red Bull във Формула 1. Задвижването остава изцяло бензиново – от 6,5-литровия атмосферен Cosworth V12, който достига стряскащите 11 000 об/мин и 1000 к.с.

Според създателите си Valkyrie AMR Pro ще завърта произволно избрана писта за времето, за което го правят и болидите от Формула 1. Колата е толкова бърза, че минава пистата “Сарт” по трасето на “24 часа на Льо Ман” за 3:20 минути – приблизително толкова бързо, колкото колите от клас LMP1.

Aston Martin ще произведе точно 40 екземпляра (плюс два прототипа, които няма да се продават). Всеки от въпросните 40 клиенти ще получи колата в комплект с безплатни уроци от пилотите на Aston Martin във Формула 1 – някакви момчета на име Себастиан и Ланс.

Aston Martin ще организира специални пистови дни за клиентите, включително на трасета, използвани от Формула 1. Звучи като забавна играчка за милионери!

 

Първородната Godzilla!