Volvo загатва за новото XC90 с концептуалния Recharge

  • Галерия с девет снимки на концептуалното Volvo Recharge Галерия с девет снимки на концептуалното Volvo Recharge

01 Jul 2021

Volvo не крие плановете си от 2030 г. да произвежда единствено електромобили и новият концептуален модел Recharge е поглед точно в тази посока. Шведската компания с китайски собственици смята, че новото поколение електромобили трябва да притежава по-изчистен дизайн, а каросерията на концептуалния модел изглежда като странна ръбата комбинация между кросоувър и комби.

Задните врати се отварят насрещно, а върху предната част на огромния панорамен покрив откриваме LiDAR сензор, който подсказва полуавтономни или автономни възможности за движение. Подобен сензор ще има върху всяко ново Volvo.

Минималистичният дизайн личи най-добре в интериора, който е разменил класическите бутони за 15-инчов сензорен екран ала Tesla. Неведнъж сме дискутирали, че това решение не е практично, особено при движение с високи скорости по лоши пътища, каквито са нашите, но това все пак е концептуален модел, така че са му позволени някои футуристични несъвършенства.

Интериорът е изработен изцяло от рециклирани или възобновяеми материали, както може да очаквате от един уважаващ себе си електромобил.

Що се отнася до техниката, Recharge стъпва на изцяло нова електрическа платформа, която позволява напълно равен под, за разлика от първите електромобили на компанията, които използват обща платформа с бензиновите и дизелови модели.

Вероятно новото XC90 ще почерпи много от дизайнерските елементи на Recharge. Volvo вече обяви, че това поколение XC90 може да се окаже последното Volvo, което може да се поръча с двигател с вътрешно горене. Със сигурност ще бъде първото XC90, което да има изцяло електрическа версия, вероятно с името XC90 Recharge, която ще е близка по дизайн до показания на рендърите модел.

 

Първородната Godzilla!