България преговаря за завод за електромобили с европейски производител!?


05 Jul 2021

Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че България се намира на финалната фаза от преговорите с европейски производител, който смята да изгради завод за електромобили в страната ни. Петков направи изявлението в предаване по NOVA без да даде други подробности, което буди известна доза скептицизъм, колкото и да ни се иска да вярваме, че предстои нещо голямо.

„Финална фаза, преговаряме. Аз много бих се радвал буквално в следващите 14 дни да подпишем меморандум и България да бъде една от малкото държави в Европа, която да се похвали със завод за електроавтомобили, коментира министърът. Това е работа на много хора. Не само на мен и на министерството, а и на самите хора от частния сектор, които ги привличат. Това би било една истинска победа“.

Засега няма никаква допълнителна информация, официална или неофициална – нито кой е потенциалният производител, нито къде би могъл да се изгради заводът или кога.

Следим темата с интерес, така че очаквайте допълнителна информация!

Асоциациите с преговорите с VW за завод у нас са неизбежни. Volkswagen обяви, че търси място за нов завод в Източна Европа в края на 2018 г. Целта бе той да е от т.нар. ‘multi-brand’ тип, тоест да произвежда автомобили от различни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, Seat и други. Първоначално идеята бе в него да се сглобяват два модела: Skoda Karoq и SEAT Ateca, като бъде преместено сегашното им производство от завода на Skoda в Квасини, Чехия.

Слухът тръгна тихо и полека, но новина от този калибър не остава тайна в регион като Балканите за дълго. Според източници на „Капитал“ директната капиталова инвестиция щеше да е за над 1,4 млрд. евро и включваше откриването на около 5000 директно заети работни места, плюс стотици инженерни, а впоследствие и още хиляди допълнителни, като доставчици и обслужващи индустрии.

 

Първородната Godzilla!