Ford заменя Fiesta с Puma във WRC

  • Шест снимки на наследника на Fiesta WRC Шест снимки на наследника на Fiesta WRC

09 Jul 2021

M-Sport показа новия Ford Puma Rally1 за сезон 2022 в Световния рали шампионат. Наследникът на Fiesta WRC дебютира по време на Фестивала на скоростта в Гудууд, но състезателният дебют на колата ще бъде по време на първия кръг от новия шампионат в Монте Карло през януари.

 

Съгласно правилата на шампионата, Puma Rally1 е плъгин хибрид, както всички останали коли през новия сезон. Това ще доведе до по-високи мощности и изцяло електрическо движение през градските части и в определени участъци, най-вече в сервизния парк. Горивото за новия сезон също е различно – със синтетични добавки вместо петрол.

Въпреки това двигателят е същият, като в предшественика – 1,6-литров EcoBoost. Електромоторът добавя 136 к.с. за до три секунди. Малката батерия с капацитет от 3,9 кВтч може да се зарежда както от спирачната енергия, така и с кабел. Цялата хибридна система тежи едва 95 кг и в продължение на три години ще е еднаква за всички участници в шампионата.

Ford използваше Fiesta във WRC от 2011, когато малкият хечбек замени легендата Focus. Себастиан Ожие спечели две титли при пилотите с Fiesta – през 2017 и 2018.

 

Много практичен и интересен!