Официално: 30 хиляди електромобила от Ловеч през 2023

  • Галерия с осем снимки на e.GO Life Галерия с осем снимки на e.GO Life

10 Jul 2021

Служебният министърът на икономиката Кирил Пеков и представители на германската компания Next.e.GO подписаха меморандум за изграждане на завод за електромобили в Ловеч. Съоръжението ще бъде изградено в рамките на завод “Балкан” и трябва да е готово през 2023 г., като инвестицията е на стойност 140 млн. евро и ще разкрие около 1000 работни места.

Стартъпът засега произвежда един единствен малък четириместен модел - Life. Точно с него ще започне производство и у нас, като се очаква освен основния модел, в България да се прави и вариантът с повишен клиренс Life Cross.

България е била избрана за инвестицията, благодарение на съществуващите доставчици в страната, които биха могли да доставят някои от компонентите за e.GO Life. Според Аутомотив Клъстер България алуминиевата конструкция на автомобила ще се прави от Etem Gestamp в София, кабелите ще идват от завода на Yazaki в Ямбол, а някои от софтуерните решения са дело на R&D центъра на Bosch в София.

Макар Life да е градски модел, който не може да се сравнява по пробег и данимични характеристики с пълноразмерните електромобили, компанията очаква да намери клиенти за близо 30 хил. коли годишно, какъвто ще е капацитетът на производството в Ловеч. Началната цена на Life ще бъде около 20 хил. евро. Пробегът с едно зареждане ще достига 200 км.

Държавната помощ за завода е в размер на 34 млн. евро, които обаче ще бъдат отделени едва при началото на производството. "Когато построят фабриката, ще имат финансова подкрепа, която ще се отрази само, когато първият такъв автомобил излезе от завода. Втора финансова подкрепа ще има, когато направят продажби - 10 хил. коли, и третата - при 20 хил. коли", каза министър Петков, цитиран от Би Ти Ви. Ако за седем години тези критерии не бъдат постигнати, помощ няма да има, допълва “Дневник”.

Преговорите са отнели пет седмици, стана ясно днес. "Ако беше поредната инвестиция в София щях да съм щастлив, но може би, не чак толкова! Ловеч има нужда от точно такъв производител на електроавтомобили. Много се надявам да възродим традициите в Ловеч, в индустриализацията по този начин, но в продукти на бъдещето”, заяви министър Петков пред БНР.

 

Лукс от Китай!