Lamborghini прави изцяло нов V12 за наследника на Aventador

  • Lamborghini е разработвал едва два 12-цилиндрови двигателя Lamborghini е разработвал едва два 12-цилиндрови двигателя
  • Този в Murcielago по същество е силно еволюирала версия на първия V12 на марката... Този в Murcielago по същество е силно еволюирала версия на първия V12 на марката...
  • ... който е разработен през 60-те за модела 350 GT ... който е разработен през 60-те за модела 350 GT
  • Табелката с реда на запалване на цилиндрите е неразделна част от всяко едно 12-цилиндрово Lamborghini Табелката с реда на запалване на цилиндрите е неразделна част от всяко едно 12-цилиндрово Lamborghini
  • Ultimae е последният Aventador преди да се появи новият плъгин хибриден наследник Ultimae е последният Aventador преди да се появи новият плъгин хибриден наследник

20 Jul 2021

Потенциалът на актуалния 6,5-литров V12 е достигнат и за наследника на суперколата ще има изцяло нов двигател. Това потвърди Щефан Винкелман, който не за първи път говори за наследника на Aventador.

За новото супер Lambo все още се знае малко. Известно е, че то ще разчита на атмосферен V12, но за първи път научихме, че това ще бъде нов двигател, а не гигантът, познат ни от Aventador. Lamborghini няма богата история с разработката на собствени 12-цилиндрови мотори, макар по същество да се занимава с това още от 60-те. Причината е, че двигателят, използван в предшественика на Aventador – Murcielago – по същество е същият, който компанията създава още през 1963 за първата си кола – 350 GT. Той еволюира през годините, като от първоначалния си работен обем от 3,5 литра достига епохалните 6,5 литра при Murcielago.

За Aventador за първи път беше използван изцяло нов V12, който се явява едва вторият нов V12 на компанията.

Можем да допуснем, че наследникът на Aventador може би ще загуби част от работния обем, но ще компенсира с хибридна помощ, каквато вече бе потвърдена.

Със сигурност обаче тя ще е различна от системата, използвана при Sian. Двойното предаване и завиването на четирите колела ще бъде запазено, както и конструкцията без турбо – новият V12 ще продължи традицията на атмосферните двигатели. 

Засега не разполагаме с повече подробности, но анализаторите очакват поне 800 к.с. от бъдещия топ модел на Lambo. Все още няма дата за представянето му, но компанията от Санта Агата вече представи последната версия на Aventador. Тя се казва Ultimae и ще бъде произведена в 600 екземпляра.

 

Лукс от Китай!