Brabus 800 е толкова мощна версия на Merc-AMG GLE Coupe, която вдига 100 за 3,4 секунди

  • Галерия с 9 снимки. Галерия с 9 снимки.

26 Jul 2021

‘Ooops, they did it again’. Brabus отново брутализираха и без това доста мощен модел на Mercedes и по-точно Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+ Coupe.

Дълго име, което в Ботроп са съкратили до семплото Brabus 800. Това е програмата им за модела, като за момент се замислих дали B-то в името не идва от ‘brutal‘. Изглежда логично, но името на компанията всъщност идва от съчетание от първите три букви на фамилиите на нейните основатели – Клаус Бракман и Бодо Бушман (Brackmann, Buschmann).

Към колата обаче, която най-пълно може да се нарече Brabus 800 Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+ Coupe… Автомобилът излиза от завода на Merc с 612 к.с. и 850 Нм максимални показатели, като Brabus са развили 4-литровия битурбо V8 до 800 к.с. и 1000 Нм.

В резултат автомобилът може да ускори от 0-100 км/ч за 3,4 секунди, което е с 0,4 по-бързо от серийното най-мощно изпълнение за модела. И, с 0,4 секунди по-бавно от ускорението на… ултра редкия Mercedes-Benz CLK GTR, струващ днес… милиони. Максималната скорост обаче е по-ниска от на чисто състезателния автомобил за шосето – Brabus са я ограничили на „едва“ 280 км/ч.

Визуално? Звездата отпред е заменена с голямо ‘B’, което може да свети в тъмното, в решетката има допълнителни въздухозаборници с карбонови рамки, карбон има на още доста места, джантите са 23-инчови, а изпускателната система е титаниева, с електронно регулиращи се клапи. Има и тих режим ‘Coming Home’ против дразнене на съседи.

Първородната Godzilla!