765LT Spider е най-мощният и бърз открит McLaren, правен някога

  • Галерия с девет снимки Галерия с девет снимки

28 Jul 2021

McLaren свали покрива на една от най-шофьорските си коли – 765LT. Версията Spider на дългоопашатия модел е най-бързият и мощен роудстър, създаван някога от компанията. Технически той е идентичен с купето – задвижва се от 4-литров битурбо V8 със 765 к.с. и 800 Нм, като ускорението до 100 км/ч се случва за 2,7 секунди, а до 200 км/ч отнема само 7,2 секунди. Скоростната кутия е с 15% по-бърза от тази на 720S Spider.

 

Инженерите са работили изключително по олекотяването, за да се убедят, че роудстърът няма да тежи съществено повече от купето. В крайна сметка кантарът показва разлика от 49 кг, която е обяснима с оглед на усилването на карбоновия монокок заради липсата на покрив.

Въпреки това тежащата 1388 кола е с цели 80 кг по-лека от 720S Spider, като сухата маса прави съотношение от 598 к.с./тон, което е най-доброто в класа. За олекотяването голяма заслуга има сгъваемият покрив от карбон. Електрическата система го сгъва или разгъва за точно 11 секунди.

Страхотните 10-спицови джанти са разработени специално за модела и наистина му стоят много ефектно.

Интериорът предлага достатъчно комфорт, без излишества от сорта на радио или климатик. Ако сте много претенциозни, в Уокинг могат да ви ги монтират като безплатна опция, но ще ви сочат с пръст и ще говорят зад гърба ви. Всичко видимо е от карбон или алкантара, а 8-инчовият екран има приложения за записване на време на обиколка и пълен набор телеметрични данни.

Подобно на купето, роудстърът ще бъде ограничен до 765 броя, като цената му започва от около 360 хил. евро.

 

Много практичен и интересен!