Великобритания изгражда велоалеи за 400 млн. евро

  • Галерия с десет снимки на велоалеи от Великобритания Галерия с десет снимки на велоалеи от Великобритания

02 Aug 2021

Британското правителство планира мащабни насърчителни мерки за масово използване на колела. Това предвижда разширяване на мрежата от велоалеи и велопътища с инвестиция от 338 млн. паунда (395 млн. евро), съобщава Reuters.

Целта е предизвиканото от пандемията масово използване на велосипеди да прерасне от временно явление в масова тенденция, която би се отразила положително както на трафика и атмосферата, така и на здравето на британците. Британското правителство отчита 46% ръст в общото разстояние, изминато от средностатистическия колоездач на Острова през 2020.

“Милиони британци през изминалата година установиха как колоезденето и ходенето пеша са страхотен начин да останем във форма, да намалим задръстванията по пътищата и да дадем своя дан за околната среда”, коментира транспортният министър Грант Шапс, цитиран от БНР.

Ако сумата от близо 400 млн. евро във вело инфраструктура ви се вижда сериозна, то трябва да се има предвид, че тя е с 30% по-висока от вложената във велоалеи през 2019, така че очевидно става въпрос за твърдо следван план, а не само за еднократна акция.

 

Първородната Godzilla!