Забравете за ракетите, вече има космически балони за пътници

  • Галерия с пет рендъра на Neptune One на 30 км над Земята Галерия с пет рендъра на Neptune One на 30 км над Земята

04 Aug 2021

Пътуването до космоса очевидно ще става все по-популярно, но освен вариантите за полет с Blue Origin, Virgin Galactic и SpaceX, по-скоро от очакваното може да има доста любопитна алтернатива. Космическият балон с капсула, който виждате на снимките, е разработен от Space Perspective. Казва се Neptune One и за разлика от ракетите, предлага на борда си бар, WiFi и тоалетна. Освен това един полет ще продължава около 6 часа, което е доста повече от 10-минутната одисея на Джеф Безос.

 

Капсулата побира осем пътници и пилот, като се движи из стратосферата с около 15-20 км/ч. По същество балонът, който я издига, е подобен на този, който Феликс Баумгартнер използва, за да скочи от ръба на космоса през 2012 г.

Space Perspective вече продава билети за първия си полет с пътници през 2024, като удоволствието ще струва 150 хил. долара. Всъщност тънкият момент с достигането на космоса е доста дискусионен, защото балонът ще се издига до височина от около 30 км, значително под достигнатите 86 км от VSS Unity на Брансън и 100 км на Blue Origin на Безос. Въпреки сравнително ниската височина, при хубави метеорологични условия пътниците ще могат да видят Земята на около 700 км във всяка посока, както и да зърнат “абсолютната тъмнина” на космоса, което определено звучи интригуващо. Балонът ще стои на тази височина около два часа, преди да започне спускането си.

Капсулата ще има пилот на борда, но ще може да се управлява и дистанционно от Земята. Връщането ще става с “приземяване” във океана, като кораб ще прибира пътниците на борда. Капсулата ще бъде за многократни пътувания, докато балоните ще се използват само по веднъж.

Първият тестов полет е бил успешен, продължил е шест часа и 39 минути, като е достигната височина от 33 043 метра.

 

Първородната Godzilla!