Валентино Роси слага край на легендарната си кариера на две колела

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

06 Aug 2021

Валентино Роси прекратява кариерата си в мотоциклетизма в края на този сезон. Огромен! Само така, може да го определим. 9-кратният световен шампион е участвал в 423 състезания и е спечелил 115 от тях. Неговите 363 старта в MotoGP са му донесли 199 подиума, 89 победи и 55 първи позиции, както и седем титли в кралския клас.

“Доктора” днес е на 42 и подиумите, победите и първите позиции неминуемо се разредиха, като последната победа дойде през 2017, а последният подиум – миналата година. Дали до края на сезона Роси ще запише още едно призово класиране няма никакво значение… Няма какво да доказва!

 

“За съжаление това ще бъде последният ми сезон в MotoGP, каза Вале преди Гран при на Щирия. Трудно е. Това е труден момент, тежко ми е дори да го кажа – и осъзная – че догодина няма да се състезавам с мотори. Занимавам се с това от близо 30 години, така че догодина животът ми ще се промени”.

За щастие Роси има собствен отбор, така че се надяваме да не се откъсне от спорта напълно. Освен това е доста вероятно Доктора да продължи да се състезава на четири колела, след като изяви желание да се пусне в “24-те часа на Льо Ман”. “Винаги съм обичал да се състезавам с коли, казва той. През кариерата си винаги съм се опитвал да подобря уменията си с кола, да трупам повече километри, за да съм готов за този момент, но не знам на какво ниво съм”.

Нямаме търпение да видим славния номер 46 в Льо Ман или в което и да е друго състезание с коли, а дотогава можем само да кажем едно за смайващата му кариера и това, което той направи за MotoGP: Grazie Vale!

 

Лукс от Китай!