Audi RS Q e-tron за Дакар хвърчи със 180 км/ч през пустинята

  • Галерия с 11 снимки Галерия с 11 снимки

10 Aug 2021

Както знаете, Audi се готви да участва на рали “Дакар” през януари с чудовищния хибриден RS Q e-tron. За да се подготви за състезанието в Саудитска Арабия, Audi премина през тежки тестове в околностите на Сарагоса, Испания. В тях участваха Стефан Петерханзел, Матиас Екстрьом и Карлос Сайнц – тежката артилерия от пилоти, с които екипът ще участва и в “Дакар”.

 

Както вече сме писали, основното задвижване на състезателния прототип е поверено на два електромотора, взети от състезателните болиди на Audi за Formula E. Очаква се максималната им мощност да е около 670 к.с. Батерията е с капацитет от 50 кВтч, което означава, че едно зареждане не би било достатъчно за покриване на състезателни отсечки с дължина от около 800 км. Затова като генератор на борда ще работи 2-литров TFSI, взет от миналогодишната кола на Audi в DTM. 

Както се сещате, сложната система трябваше да се провери и извън компютърните графики в чистичките лаборатории. В Испания състезателният прототип се е движел с до 180 км/ч при температури от 34 градуса по Целзий, като са изминати над 1700 км в състезателно темпо из близките до пустинни условия край Сарагоса. Целта е била да се открият слабите страни на машината, за да могат инженерите да ги отстранят преди състезателния дебют през януари. Всъщност Audi вероятно ще пусне RS Q e-tron и в някое по-ранно рали рейд състезание, но засега няма официално потвърждение кога ще се случи това.

 

Много практичен и интересен!