Mercedes пуска система, която предупреждава за дупки на пътя (допълнена)


12 Aug 2021

ДОПЪЛНЕНА: От пресцентъра на Mercedes-Benz отговориха на запитването на Dizzyriders.bg. България е един от пазарите, включени в програмата Mercedes me. Функцията Car-to-X работи у нас от 2018 и съответно функцията за предупреждение за дупки също функционира по нашите пътища. Ако сред читателите ни има собственици на новата C-класа (W206), S-класа (W223) или EQS, бихме се радвали да пратите снимки или видео от работата на системата.

Mercedes-Benz представя нова функционалност на технологиите си Car-to-X (автомобил - инфраструктура). Тя включва различни предупреждения за шофьорите, включително за дупки и неравности на пътя. Технологията е налична във всички нови Mercedes-и, произведени след 2016 г., но само новите C-клас, S-клас и EQS ще могат да засичат дупки и легнали полицаи и да предупреждават останалите участници, докато по-старите модели само ще се радват на информацията наготово. В случай на необходимост ще се изписва съобщението “Опасност на пътя” (Traffic event ahead), стига собствениците на колите да са активирали акаунта си Mercedes me и услугата Car-to-X.

Услугата работи на 36 езика и включва избрани от Mercedes пазари. Подадохме запитване към компанията дали България ще бъде включена сред тях, но засега нямаме отговор. Във всеки случай нямаме търпение да видим колко светлини ще светнат по таблото и колко предупреждения в секунда ще се чуят, когато някой от изброените три модела бъде подложен на разходка по прекрасната ни пътна мрежа.

В по-новите модели (споменатите C-клас, новата S-класа и EQS) предупреждението ще отчита десетина опасности: опасност от хлъзгане, напречен вятър, ремонти на пътя, повреден автомобил по пътя напред, намалена видимост и дори автомобил с включени аварийни светлини.

Системата разпознава всяко от изброените с помощта на десетки сензори в окачването, камерите и радарите на борда. По-новите модели ще предупреждават с думите “Внимание, дупка!” (Look out, pothole), като в реално време ще изпращат информацията към облака, откъдето тя ще се препраща към всички Mercedes-и в района.

Първородната Godzilla!