След Audi и BMW сега и Mercedes напуска Формула Е

  • Галерия с девет снимки от шампионското последно състезание за сезона на Mercedes-EQ Formula E Team Галерия с девет снимки от шампионското последно състезание за сезона на Mercedes-EQ Formula E Team

19 Aug 2021

Само допреди две години Формула Е бе смятана за бъдещето на “моторните” спортове и арена на чутовни битки между най-големите в автомобилната индустрия. И това изглеждаше реалистично, защото в един и същи шампионат се бяха събрали трите големи на германската индустрия, в компанията на Porsche, Jaguar, DS и Nissan. 

Днес Mercedes е поредният производител, който обявява край на програмата си в електрическата Формула, след като Audi и BMW обявиха това в края на 2020 г. и на практика след края на сезон 2020-2021 вече не са част от спорта (BMW запази подкрепата си за отбора на Andretti, но излиза като заводски отбор). За разлика от тях, Mercedes ще остане още една година и напуска в края на сезон 2021-2022 г. Решението бе обявено само три дни, след като Ник де Врис спечели пилотската титла, а Mercedes си осигури тази при конструкторите. Компанията заявява, че след двойния успех ще пренасочи усилията си към електрифициране на серийните си модели. Вероятно част от ресурсите ще отидат и към Формула 1, където битката за титлата тази година за първи път изглежда по-оспорвана, отколкото свикнахме напоследък.

Формула 1 ще остане “най-бързата лаборатория за развитие на устойчиви динамични решения на бъдещето” се казва в прес съобщението на Mercedes, което е добра новина за почитателите на отбора със звездата във Формула 1 – явно той остава приоритет за компанията от Щутгарт.

 

 

Първородната Godzilla!