Георги Дончев с второ място в международна надпревара на „24-часовото трасе“ на Льо Ман

  • Галерия с 25 снимки. Галерия с 25 снимки.

24 Aug 2021

В случая става въпрос за надпреварата ‘Porsche Sprint Challenge’, която е организирана от ‘Porsche Club Motorsport France’, като в нея – логично – участват само и единствено автомобили Porsche. Само, но и в голямо разнообразие – от 911 997 Cup от 2013-та, до най-актуалното и бързо 991.2 GT3R, като Дончев кара 992 Cup.

Надпреварата, която се поведе на 21-ви сутринта, преди „24-те часа на Льо Ман“, бе продължителност 45 минути, по трасето „Саарт“, което се конфигурира специално и само за денонощното състезание. Което е изключителен шанс за каране по тези легендарни контури, както и за забелязване от „големите“, които по това време вече са на пистата.

При ‘Porsche Sprint Challenge’ състезателите са основно от клас ‘bronze’, в какъвто кара и Жоро, но тази година, в последния момент, организаторите решиха да допуснат и пилоти от клас ‘silver’. В случай, че не сте запознати, това е класификацията на FIA, която категоризира пилотите във въпросния, ‘bronze’, следван от ‘silver’, ‘gold’ и ‘platinum’. Самата категоризация става на база успехи и натрупани точки, но важно е да се знае, че хората от последните две категории почти винаги са заводски пилоти.

Ето какво написа Дончев след успеха си в официалната си Фейсбук страница: „През изминалия уикенд имах удоволствието да участвам в международно състезание за бронзови пилоти на легендарната Circuit des 24 Heures за организирано от Porsche Club Motorsport France, част от предварителната програма на 24 Heures du Mans 2021, включващо 56 различни състезателни Porsche 911 - от 997 Cup от 2013-та до най-бързото и актуално 991.2 GT3R."

"Състезанието дойде като пълна изненада за мен, затова отидох практически без никаква подготовка, което е и причина да съм повече от доволен от крайния резултат - 2-ро място в общото класиране зад един(или по-точно една 😀) от двамата сребърни (semi-pro) пилоти в списъка с уастници.“

Честитим на Жоро и завършваме материала с важно допълнение. Много ни се иска, на всички от екипа ни, да можем да покриваме всякакви новини свързани с всички наши пилоти, в различни дисциплини, но за съжаление динамиката на събитията и заетостта ни не ни го позволяват. Съвсем наскоро например наш екипаж спечели рали „Борско-Браничевски“, Даниел Попов и Ангел Башкехайов, с тяхното Peugeot 208 Rally4, следвани от също българите Никола Мишев и Петър Сивов. Калоян Върбицалиев пък мачка на международната картинг сцена в Италия, така че имаме с какво да се похвалим.

Първородната Godzilla!