Кариерата на Кими Райконен в числа (и цитати)

  • Разгледайте галерията, за да проследите най-интересните числа от кариерата на Кими Райконен Разгледайте галерията, за да проследите най-интересните числа от кариерата на Кими Райконен
  • 344 състезания с 341 старта. Никой друг няма толкова много. Фернандо Алонсо може би ще го измести от челото в края на следващата година, но това няма никакво значение. 344 състезания с 341 старта. Никой друг няма толкова много. Фернандо Алонсо може би ще го измести от челото в края на следващата година, но това няма никакво значение.
  • 152 старта за Ferrari. Освен Михаел Шумахер, никой друг няма толкова много за Скудерията. 152 старта за Ferrari. Освен Михаел Шумахер, никой друг няма толкова много за Скудерията.
  • 103 подиума. Забележително постижение. В цялата история на Формула 1 има само четирима пилоти с повече – Хамилтън, Шумахер, Фетел и Прост. В този ред. 103 подиума. Забележително постижение. В цялата история на Формула 1 има само четирима пилоти с повече – Хамилтън, Шумахер, Фетел и Прост. В този ред.
  • 46 най-бързи обиколки. Само двама души в историята на Формула 1 имат повече – Михаел Шумахер и Люис Хамилтън. Показателно. Кими държи и рекорда, заедно с Михаел, за най-много НБО в един сезон – 10. 46 най-бързи обиколки. Само двама души в историята на Формула 1 имат повече – Михаел Шумахер и Люис Хамилтън. Показателно. Кими държи и рекорда, заедно с Михаел, за най-много НБО в един сезон – 10.
  • 41. Кими е на 41 години – най-възрастният и най-опитен пилот в решетката 41. Кими е на 41 години – най-възрастният и най-опитен пилот в решетката
  • 38 години. Iceman може да се похвали и с друг интересен рекорд – той е един от най-възрастните пилоти, записвали първа позиция на старта и единственият, който го е правил през нашия век, на Монца през 2018 г. 38 години. Iceman може да се похвали и с друг интересен рекорд – той е един от най-възрастните пилоти, записвали първа позиция на старта и единственият, който го е правил през нашия век, на Монца през 2018 г.
  • 23 години и 157 дни. Макар днес да е един от най-възрастните и опитни пилоти, когато спечели първата си победа, Кими беше само на 23 – един от най-младите победители във Формула 1. 23 години и 157 дни. Макар днес да е един от най-възрастните и опитни пилоти, когато спечели първата си победа, Кими беше само на 23 – един от най-младите победители във Формула 1.
  • 21 победи. Може да не звучи като много, но в исторически план вероятно дълго ще остане в топ 20 по брой победи. Любопитно е, че Хакинен, например, има с една победа по-малко. 21 победи. Може да не звучи като много, но в исторически план вероятно дълго ще остане в топ 20 по брой победи. Любопитно е, че Хакинен, например, има с една победа по-малко.
  • 19 сезона в спорта, от 2001 до 2021. Само си помислете кои му бяха конкуренти през 2001 г. – Михаел Шумахер, Мика Хакинен, Хуан Пабло Монтоя, Еди Ървайн, Жак Вилньов… О, и някакъв испанец на име Фернандо Алонсо… 19 сезона в спорта, от 2001 до 2021. Само си помислете кои му бяха конкуренти през 2001 г. – Михаел Шумахер, Мика Хакинен, Хуан Пабло Монтоя, Еди Ървайн, Жак Вилньов… О, и някакъв испанец на име Фернандо Алонсо…
  • 18 първи позиции на старта. Кими не е известен с темпото си в една обиколка, но е участвал в епични квалификации, дори в последните сезони, в които болидът на Alfa Romeo очевидно не отговаря на възможностите му. 18 първи позиции на старта. Кими не е известен с темпото си в една обиколка, но е участвал в епични квалификации, дори в последните сезони, в които болидът на Alfa Romeo очевидно не отговаря на възможностите му.
  • 17-и на старта. Кими е сред най-добрите в това да си пробият път през колоната до победата. Малцина са печелили състезание от по-лоша стартова позиция: 17-и на старта в Гран при на Япония през 2005. 17-и на старта. Кими е сред най-добрите в това да си пробият път през колоната до победата. Малцина са печелили състезание от по-лоша стартова позиция: 17-и на старта в Гран при на Япония през 2005.
  • 10 месеца. На толкова е бил Юки Цунода, най-младият пилот във Формула 1 в момента, когато Кими дебютира за Sauber през 2001 г. 10 месеца. На толкова е бил Юки Цунода, най-младият пилот във Формула 1 в момента, когато Кими дебютира за Sauber през 2001 г.
  • 5. Райконен се състезава за пет отбора – Sauber, McLaren, Lotus, Ferrari и Alfa Romeo 5. Райконен се състезава за пет отбора – Sauber, McLaren, Lotus, Ferrari и Alfa Romeo
  • 3. Три епохи, в които Кими се е състезавал – на двигателите V10, V8 и V6. 3. Три епохи, в които Кими се е състезавал – на двигателите V10, V8 и V6.
  • 1. Една титла при пилотите. Със забележителни три победи от последните четири старта Кими измъкна под носа титлата от борещите се помежду си пилоти на McLaren Хамилтън и Алонсо през 2007 г. Оттогава Ferrari не са имали шампион 1. Една титла при пилотите. Със забележителни три победи от последните четири старта Кими измъкна под носа титлата от борещите се помежду си пилоти на McLaren Хамилтън и Алонсо през 2007 г. Оттогава Ferrari не са имали шампион

03 Sep 2021

Един от най-популярните и обичани пилоти във Формула 1 слага край на кариерата си след финала на сезона. 41-годишният Кими Райконен напуска Формула 1, за да сложи края на една ера. Макар отдавна да не е в отбор, който може да му донесе позициите, които заслужава, все още е един от най-харесваните пилоти, в голяма степен заради забележителното си спокойствие, понякога сравнявано с пълна липса на интерес към света на простосмъртните.

Ледения обяви решението си да напусне Формула 1 след пародийното състезание на “Спа”, макар вероятно да го е решил по-рано. Говори се, че финландецът ще бъде заменен в Alfa Romeo от своя сънародник Валтери Ботас, който пък от своя страна ще отстъпи мястото си в Mercedes на Джордж Ръсел. 

Кими посвети половината си живот на Формулата, като се състезава в шампионата цели 19 години от 2001 до 2021 (с две години почивка, в които се отдаде на WRC, включително и в с участие в България). Вижте забележителните числа от кариерата му в галерията и чуйте някои от епичните му изказвания във видеото.

 

 

Първородната Godzilla!