Мощният 1073 к.с. Mission R е първото състезателно електрическо Porsche

  • Галерия от 9 снимки на Porsche Mission R Галерия от 9 снимки на Porsche Mission R

07 Sep 2021

Новите правила на Европейския съюз за зелено бъдеще принудиха автомобилните производители бързо да развеят бялото знаме над своите двигатели с вътрешно горене. И всички обявиха мащабно преминаване към пълна електрификация. Porsche не прави изключение, макар че компанията работи върху синтетично гориво, с което да запази старите си класики в движение. Но електрификацията на марката вече е в действие. И ето че от Щутгарт вече са готови с първият си електрически състезателен автомобил.

Това е Porsche Mission R Concept, ободуван с ново поколение електромотори, генериращи сумарно 1073 к.с. Електрическата машина е със задвижване на четирите колела и може да спринтира от 0-100 км/ч за 2,5 секунди. Максималната скорост официално е 300 км/ч. От Porsche казват, че пистовите характеристики са на Mission R съвпадат с тези на Porsche 911 GT3 Cup.

Колата се води концепт, но изобщо не е създадена като футуристичен шоукар за салона в Мюнхен. Очаква се скоро Porsche да стартира шампионат с едномоделни състезателни автомобили. За последните три десетилетия Porsche продава на частни клиенти над 4400 състезателни автомобила Cup.

Споменатата по-горе мощност от 1073 к.с. е пикова. В останалото време на пистата Mission R разчита постоянно на мощност от около 680 к.с. Благодарение на своята 900-волтова технология и батерия с маслен охладител, електрическата кола може да бъде презаредена до 75% само за 15 минути.

Porsche Mission R е и с активна аеродинамика. Всеки от двата въздухоотвора под предните светлини е с променящи се три интегрирани клапи, а задното крило е регулируемо двусекционно. Каросерията е изработена от NFRP, което е пластмаса, подсилена с естествени влакна. Интериорът до голяма част е направен от същия материал. Шасито и структурата за безопасност на пилота са от композитен материал от въглеродни влакна, осигуряващ висока защита при сблъсък.

Като размери Mission R е по-къс от актуалния Cayman 718. Дълъг е 4326 мм, висок е само 1190 мм и е широк 1990 мм.

Лукс от Китай!