Продава се Lamborghini Countach LP500S в насипно състояние

  • Галерия от 10 снимки на Lamborghini Countach LP500S Галерия от 10 снимки на Lamborghini Countach LP500S

09 Sep 2021

Историята на това Lamborghini Countach започва бляскаво през 1982 г., когато е произведено във фабриката в Сант‘Агата Болонезе. Но последните страници от нея са покрити с прах и забрава. Колата изглежда като онези, които биват изоставени в някой хамбар и намерени след десетилетие, две. Но случаят е малко по-различен.

Конкретният екземпляр е от версията LP500S, получила по-големия и по-мощния 4,8-литров V12 двигател. От нея Lamborghini произвежда 321 броя, повечето от които днес са в оригинално състояние. Но не и героят от снимките тук.

Този Countach LP500S е така разсъблечен с идеята да бъде реставриран. Но италианската легенда остава в това си разглобено състояние и прекарва така последните 13 години.

И в същия раздробен вид това Lambo ще бъде продадено на аукцион във Великобритания на 25 септември, организиран от Historic Auctioneers. Очаква се суперколата да бъде продадена за около 250 000 долара. За тези пари новият собственик получава обещанието за „страхотен и рядък суперавтомобил“, който в крайна сметка ще му излезе още толкова, за да го върне в оригиналното му състояние.

Настоящият собственик го купува през 2000 г. и го кара до 2008 г. През 2004 г. в официалният сервиз на Lamborghini в Лондон двигателят е ремонтиран, като има документи за това. Тогава са сменени също съединителят и изпускателната система, заедно с още няколко компонента. Две години по-късно е ревизирано и цялото окачване.

Стигаме и до 2008 г., когато притежателят на този Countach LP500S решава да пребоядиса изцяло каросерията и да реставрира интериора. Колата е разглобена за предстоящите процедури, но по неясни причини, тя никога не ги получава. И вместо нова боя и обновен интериор Lambo-то е изоставено в склад. И така до днес. Собственикът твърди, че всички части са налични и нищо не е изгубено.

В годините, в които иконата от 80-те е в движение, е снимана в епизод на Fifth Gear и е на корицата на книгата The Spirit of the Bull. Днес обаче е далеч от славните си години и надеждата е новият собственик да я върне към тях.

Техническата визитка на Lamborghini Countach LP500S включва 4,8-литров V12, мощен 375 к.с. и произвеждащ максимален въртящ момент от 418 Нм. Тежи 1480 кг, ускорява от 0-100 км/ч за 5,2 секунди и развива 293 км/ч.

Първородната Godzilla!