Toyota Mirai мина 1360 км без презареждане

  • Галерия с четири снимки от рекорда Галерия с четири снимки от рекорда

10 Oct 2021

Toyota постави нов световен рекорд и влезе в Гинес с най-дълъг пробег без презареждане за серийно произвеждан водороден автомобил. Mirai е постигнала 1360 км, при това с движение по обществени пътища около Лос Анджелис, включително в час пик. 

Второто поколение Mirai, представено преди две години, се задвижва от електромотор със 185 к.с. и 300 Нм, който черпи енергия от водородна клетка и използва малка 1,2-киловатчасова батерия. 4-местният седан има три резервоара за водород под високо налягане, които побират 5,6 кг. По време на рекордния опит Mirai е постигнал среден разход от 152 MPGe. MPGe (miles per gallon of gasoline-equivalent, мили с един галон бензинов еквивалент) е мярка за измерване на разхода при автомобили, които не използват течно гориво. 152 MPGe се равнява на 1,55 л/100 км или 13,7 кВтч/100 км.

Рекордът е постигнат на 23 и 24 август 2021, като единствените емисии от ауспуха на Mirai са няколко капки чиста вода на всеки километър. Колата е управлявана от професионалния рекордьор по икономично шофиране Уейн Гердес и неговия навигатор Боб Уингър. През първия ден от рекорда си те минали 761 км от технологичния център на Toyota в Лос Анджелис, Калифорния на юг до Сан Диего и след това на север до Санта Барбара през Малибу – маршрут, който определено не може да се нарече удобен за икономично шофиране.

През втория ден те изминали нови 598 км в района на Лос Анджелис и околните градчета, включително по магистрали в час пик, така че общо за двата дни са навъртели 1359 км преди резервоарът от 5,6 кг водород да се изпразни напълно.

По време на пътуването си Mirai е подминал 12 станции за зареждане с водород (в Калифорния има сравнително доста водородни автомобили). За разлика от електромобилите с батерии, едно от предимствата на водородните електромобили е бързото зареждане – то отнема около 5 минути – само малко повече, отколкото зареждането с гориво на стандартен бензинов автомобил.

 

Много практичен и интересен!