Новият Lexus LX е Land Cruiser за Америка

  • Галерия с 20 снимки Галерия с 20 снимки

14 Oct 2021

Време беше! Lexus остави актуалния LX в производство за 14 години. Това са две епохи в автомобилния свят, в който вече е модерно нова версия (особено при електромобилите) да излиза буквално всяка година. За щастие новото четвърто поколение Lexus LX вече е готово и чакането явно си е струвало.

 

Инженерите не са си губили времето – съумели са да свалят впечатляващите 200 кг от масата на автомобила. Всъщност това е същата маса, с каквато новото поколение Land Cruiser олекна спрямо предшественика си, благодарение на новата платформа TNGA-F. Двете коли технически не се различават, но големият Lexus беше чакан с огромно нетърпение в Щатите и Канада, защото Toyota не продава там новия Land Cruiser. По същество дизайнът е почти същия като при Toyota, като по-сериозните промени са в интериора.

Там откриваме голям 12,3-инчов екран и по-малък 7-инчов сензорен екран за климатика и офроуд функциите. Супер лъскавото изпълнение с красноречивото име Ultra Luxury идва с четири индивидуални кресла, като задното дясно място може да получи до 1,10 метра пространство за краката, ако сгънете седалката до шофьора. Подозираме, че LX ще бъде първи избор за баскетболистите от NBA. 

Част от стандартното оборудване е инфоразвлекателна система за задните седалки.

Най-наточеният вариант, който виждате на снимките, е версията F Sport, който идва с 22-инчови джанти и диференциал с ограничено приплъзване на задния мост.

Както може да се очаква от епохата на даунсайзинга и електрификацията, добрият стар 5,7-литров атмосферен V8 е отстъпил място на все пак внушителен 3,5-литров V6, който предлага 415 к.с. и 650 Нм. Старата 8-степенна скоростна кутия е заменена от 10-степенен автоматик. 

 

Първородната Godzilla!