Гръцкият ултракар Greek Chaos излиза с 3000 к.с. и цена 12,4 млн. евро!

  • Галерия от 10 изображения с Greek Chaos Галерия от 10 изображения с Greek Chaos

18 Oct 2021

На Балканите освен войни очевидно може да правим и бързи коли. Хърватите дръпнаха най-силно със своята компания за електрически суперколи Rimac, в която вече процент има и Porsche. В България русенската фирма на Росен Даскалов SIN Cars има в портфолиото си няколко суперкара и също се развива добре. Местим една идея на юг, за да видим докъде са стигнали гърците от Spyros Panopoulos Automotive със своя т.нар. „ултракар“.

Още миналата година ви запознахме с началото на проекта на Greek Chaos. Колата вече е готова и трябваше да бъде представена на тазгодишното изложение в Женева, което наскоро бе отменено. Затова от SP Automotive решиха да не чакат друг голям салон и да я покажат следващия месец. А до тогава компанията разкри няколко изображения и 4-минутен тийзър.

Greek Chaos е мечта на гръцкия бизнесмен Спирос Панопулос. Проектът стартира през 2019 г., като целта е „да се създаде най-бързият и най-технологично развит заводски автомобил в света. Шедьовър на технологичните иновации, произведен по най-уникалния начин“.

Гръцката ултракола е направена от материали като титан, въглерод, специален и здрав полимер, кевлар и инконел (сплав от никел, съдържаща хром и желязо, устойчива на коризия при високи температури).

Задвижването на Greek Chaos далеч не е най-технологичното нещо, което може да се очаква във време, когато колите преминават на ток. Двигателят е бензинов 4,0-литров V10 би-турбо, настроен да генерира в базовата си конфигурация около 2000 к.с. Топ версията на Chaos разполага с 3000 к.с., достигнати при 12 000 об/мин. Излишно е да казваме, че това е двойно повече от мощността на Bugatti Chiron, който пък е с двойно по-голям на обем и цилиндри двигател (8,0 W16).

Техническите характеристики включват ускорение от 0-100 км/ч за 1,8 секунди и максимална скорост от 500 км/ч.

Планирани са да бъдат произведени 100 броя от Greek Chaos, като на година SP Automotive ще сглобява 15-20 екземпляра. Стартовата цена ще бъде 5,5 млн. евро, като за топ модификацията с 3000 к.с. сумата нараства на 12,4 млн. евро. Еха!

Световната премиера на Greek Chaos е насрочена за 1 ноември 2021 г., когато ще я видим напълно разкрита и ще научим още подробности за нея.

Първородната Godzilla!