Рекордните 23 състезания във Формула 1 през 2022 г., влизат в сила новите правила


18 Oct 2021

Когато Хуан Мануел Фанджо печели титлата във Формула 1 през 1951 г., той го прави с три победи от осем състезания. Това е дължината на шампионата. Днес глобализацията, популярността на спорта и (нека бъдем честни) парите водят до фантастично увеличение на дължината на сезоните. През 2022 г. за първи път във Формула 1 ще има 23 състезания в един сезон. Шампионатът ще започне на 20 март 2022 г. с Гран при на Бахрейн и ще завърши осем месеца по-късно на 20 ноември с Гран при на Абу Даби. 

След две отмени на състезанието в Австралия, то е загубило ролята си на първи кръг в шампионата.

Дебютът на Гран при на Маями е насрочен за 8 май и се очаква с голям интерес. Катар няма да приема Формула 1 през 2022 заради световното първенство по футбол, но ще се завърне като домакин през 2023 г. Гран при на Русия за последен път ще се състои на пистата в Сочи, а от 2023 ще се премести на “Игора Драйв” край Санкт Петербург.

Сезон 2022 се очаква с огромен интерес и заради новите правила, които значително ще променят дизайна на болидите. Граунд ефектът се завръща за първи път от 80-те, спойлерите ще бъдат напълно променени, като предният ще стане по-прост и с по-малко елементи, а задният – по-широк и висок. Отборите с най-лошо представяне в шампионата ще имат повече възможности за аеродинамични тестове, а шампионите ще бъдат най-силно ограничени от провеждане на тестове. За първи път ще има стандартизирани елементи, които ще са еднакви за всички.

Голяма промяна ще има и при гумите, защото Формула 1 преминава от 13-инчови към 18-инчови джанти, което означава много по-нископрофилни гуми. 

Всичко това би следвало да разбърка доста сериозно силите в шампионата и да изравни възможностите на отборите. Поне на хартия, но е трудно да се каже какво ще се получи на практика.

 

Първородната Godzilla!