Бургас минава на изцяло електрически градски транспорт

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

21 Oct 2021

Бургас е първият град в България, който ще има изцяло електрически градски транспорт. В морския град вече започнаха да пристигат първите от очакваните 56 нови електрически автобуси Irizar. 

Испанските автобуси са от модела ie bus и по-специално от вариантите ie bus 18, ie bus 12 и ie bus 10 – съответно 18-метрови съчленени, 12-метрови и 10-метрови. 

 

18-метровите имат до 145 места за пътници (включително правостоящи), като се задвижват от синхронен мотор с 240 кВт (326 к.с.) и 2300 Нм.Те идват с внушителна 525-киловатчасова батерия, която поддържа зареждане с до 150 кВт, т.е. зареждането отнема около четири часа. Пробегът с едно зареждане от 250 км би следвало да е напълно достатъчен за еднодневната работа на автобуса.

12-метровите и 10-метровите автобуси побират до 90 души. Те се задвижват от електромотор със 180 кВт (245 к.с.) и 1500 Нм. Тези два модела идват с 350-киловатчасова батерия, която поддържа зареждане с до 100 кВт. Пробегът с едно зареждане отново е 250 км.

 

Очаква се всичките 56 автобуса да пристигнат в близките седмици. До края на март 2022 целият градски транспорт в град Бургас ще бъде изцяло електрически, заяви кметът Димитър Николов, цитиран от БНР.

Новите бургаски автобуси разполагат с ниски подове за качване на трудноподвижни хора и детски колички, като предлагат система за пречистване на въздуха от COVID-19. При представянето стана ясно, че това е първият автобус с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус. Освен на нея пътниците ще се радват също на USB входове за зареждане на мобилни устройства.

Всеки автобус ще разполага със собствена зарядна станция, така че нощем зареждането ще става едновременно за всички, като това ще се случва в две депа – това на Бургасбус и в “Меден рудник”.

 

Първородната Godzilla!