Mercedes е готов с EQXX, електрическа кола с пробег 1000 км

  • Галерия с първите подгряващи изображения преди премиерата на 3 януари 2022 Галерия с първите подгряващи изображения преди премиерата на 3 януари 2022

26 Nov 2021

На 3 януари 2022 Mercedes ще представи електрическия Vision EQXX – прототип, който ще демонстрира как с едно зареждане на батерията е възможно да се минат 1000 км “в реални условия”. EQXX се очаква отдавна и ще покаже посоката, в която германската компания ще развива моделите си в бъдеще. Новите подробности за Vision EQXX бяха съобщени от Маркус Шефер, член на борда на Daimler и главен оперативен директор на Mercedes-Benz.

EQXX ще бъде компактен модел, ще има по-добра аеродинамика от всеки друг електромобил (гони се подобряване на постижението на EQS от 0,20), и ще харчи под 10 кВтч/100 км, което е забележително, като имате предвид, че отличникът Tesla Model 3 RWD има официална консумация от 14 кВтч/100 км. 

 

EQXX ще бъде експериментален прототип, така че не очакваме от него да влезе в серийно производство. Въпреки това много от технологиите на EQXX вероятно ще намерят място в бъдещи модели на Mercedes. Така например инженерите са успели да увеличат енергийната плътност на батериите с цели 20% спрямо тази при EQS, актуалния топ модел в електрическата гама на компанията.

Що се отнася до външността, засега разполагаме с три тийзъра, от които можем да заключим, че предницата наподобява тази на EQS и че формите са много изгладени. Прототипът няма странични огледала и се отличава с доста изчистени линии, при които инженерите в аеро отдела определено са имали предимство пред колегите си от дизайна.

Първородната Godzilla!