Летище Русе се връща на картата!


26 Nov 2021

Съвсем реално е летището в Русе да приема граждански полети от февруари-март 2022 г. Новината съобщи служебният министър на икономиката Даниела Везиева пред БНТ. В момента се довършва процедурата по лицензирането на летището (в момента има лиценз само за малки самолети).

Летището до село Щръклево (на 20 км от Русе) в миналото се е използвало и за международни полети, но от 1991 г. не приема граждански самолети, а от 2000 г. не се използва и за военни цели. В последните месеци се заговори за интерес от страна на GullivAir, нова българска авиокомпания, която смята да възроди самолетната връзка на Русе със София. 

"В интерес на истината работим много активно по лицензирането на летището за граждански полети – за по-големи самолети, превозващи пътници, не само чартъри, които в момента кацат. Моето искрено желание е това да се случи в началото на следващата година, в края на февруари - началото на март", посочи министърът пред БНТ.

Амбицията е аерогарата в Русе да се превърне в регионално летище, заяви кметът на крайдунавския град Пенчо Милков, цитиран от “Банкер”. Сградата на летището тепърва ще се модернизира.

Летище Русе е построено през 1967 г. Пистата е дълга 2500 и широка 50 метра.

Фотографии: "Капитал", в. "Утро"

 

Първородната Godzilla!