Следващото поколение Volvo XC90 може да се казва Embla

  • Галеря с десет снимки на концептуалния Recharge, който вероятно ще вдъхнови Embla Галеря с десет снимки на концептуалния Recharge, който вероятно ще вдъхнови Embla

01 Dec 2021

Volvo ще представи третото поколение XC90 догодина върху изцяло новата платформа SPA2 и с изобилие от асистиращи системи и електрифицирани варианти, включително изцяло електрически модел. Шведската компания постепенно смята да даде реални имена на новите си модели, като замени цифрено-буквените означения. Вероятно XC90 ще е първият модел с истинско име, като Automotive News публикува интервю с шефа на Volvo Хакан Самуелсон, който казва, че въпросното име ще започва с гласна. Drive пък твърди, че Volvo е запазило името Embla. В скандинавската митология това е името на първата жена.

Очаква се новото Embla да прилича на концептуалния Recharge, като смеси чертите на кросоувър и комби. От една страна това ще позволи поставянето на трети ред седалки, нещо, на което Volvo държи за най-големия си модел. От друга страна ще позволи по-нисък разход на гориво, както за версиите с бензинови двигатели, така и за електрическия вариант. Засега няма информация за техническите данни, но се очаква пълна гама от хибридни и плъгин хибридни модели, включително поне една изцяло електрическа версия. Чисто бензинов вариант без никаква електрификация вероятно няма да има, а дизел със сигурност няма да се появи под каквато и да е форма.

Embla ще има брат близнак с емблемата на Polestar, който ще е изцяло електрически и ще се предлага само в 5-местна конфигурация. Той ще се казва Polestar 3. И двете коли вероятно ще бъдат произвеждани в завода на Volvo в Щатите, а не в Швеция, където се прави актуалното XC90.

 

Лукс от Китай!