Световен рекорд с електрически мотор! Макс Биаджи разви 455 км/ч


02 Dec 2021

Масимилиано Биаджи, известен повече с прякора си Макс, може да е вече 50-годишен, но това не му пречи да чупи световни рекорди. Отваряме книгата с рекорди и променяме този за максимална скорост, развита върху електрически мотоциклет. И записваме, че Макс Биаджи успя да постигне 455 км/ч с машината от горната снимка, която е Voxan Wattman.

Отборът, в който участва италианския бивш състезател от Moto GP, постави общо 21 нови рекорда. Но най-важният от тях бе да бъде счупен световния рекорд за най-бърз електрически мотор до 300 кг. И целта е постигната с рекордните 455 км/ч.

Всичките опити са направени в рамките на шест дни, прекарани на космическия център „Кенеди“ във Флорида, САЩ.

Електрическият Voxan Wattman е оборудван с литиево-йонна батерия с капацитет от 5 kWh. Електродвигателят генерира максимална мощност от 435 к.с. и 1360 Нм максимален въртящ момент.

Правилата на FIA гласят, че всички опити трябва да бъдат направени върху един и същ участък от трасето, който е дълъг само 1 км, като между тях не трябва да има пауза повече от 2 часа. Средната скорост от ръновете се приема за крайна максимална скорост.

Тук е любопитно да се отбележи, че Макс Биаджи развива повече от официалния признат рекорд, достигайки 470 км/ч по GPS.

Зад този рекорд стои компанията Venturi Group, които си партнират с Michelin и Mercedes-Benz.

Миналата година Макс Биаджи постави рекорд във Франция с електрически мотор, развивайки 367 км/ч, отново с Voxan. От тогава са направени корекции по аеродинамиката, за да се сведе до минимум въздушното съпротивление.

За тази година екипът създава три варианта на мотора, за да може той да бъде използван в различни метеорологични условия в планираните дни на космодрума. Направени са изцяло аеродинамична, частично аеродинамична и изцяло гола версии на Voxan Wattman.

Общо 10 нови рекорда са постигнати в категория до 300 кг, като останалите са в клас над 300 кг.

Първородната Godzilla!