Плевен се сдоби с 14 нови електрически автобуса


06 Dec 2021

В Плевен пристигнаха 14 изцяло електрически автобуса, съобщава "Плевен за Плевен". Те са закупени по проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен транспорт в Плевен” по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”. Автобусите са китайски, Yutong, 12-метрови, нископодови, с корпус от двойно галванизирана високоякостна стомана. Снабдени са със система за видеонаблюдение, високоговорителна система, както и със система за наблюдение и диагностика в реално време. Разполагат с 32 седящи места, обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора, както и с механична рампа за качване на колички.

Пробегът на един електрически автобус при пълен заряд е до 400 км, което е достатъчно за дневния пробег по линиите в града, като от община Плевен изчисляват, че всеки от автобусите ще спестява 67 тона въглероден диоксид годишно.

В момента започва монтирането на 14 зарядни станции, като това трябва да приключи до март 2022 г. Шест от станциите ще са в тролейбусното депо, което се намира в жк „Дружба“, а другите осем ще бъдат в старото депо до ЖП гарата.

С наличните в града 54 нови тролея Skoda, Плевен спори с Бургас в състезанието за първи град в България с изцяло електрически градски транспорт.

 

Лукс от Китай!