Макс Верстапен е шампион в F1! Вижте числата!

  • Разгледайте галерията, за да видите впечатляващите числа, довели до първата световна титла на Макс Верстапен Разгледайте галерията, за да видите впечатляващите числа, довели до първата световна титла на Макс Верстапен
  • 652. Броят обиколки, в които Верстапен е бил начело на колоната през сезона. Това са 50,2% от всички обиколки. За сравнение Хамилтън е водил в 297 обиколки. В Абу Даби обаче Макс водеше само в една обиколка – последната! 652. Броят обиколки, в които Верстапен е бил начело на колоната през сезона. Това са 50,2% от всички обиколки. За сравнение Хамилтън е водил в 297 обиколки. В Абу Даби обаче Макс водеше само в една обиколка – последната!
  • 141. Толкова състезания бяха необходими на Верстапен, за да спечели титлата. 23 от тях бяха с Toro Rosso, а останалите – с Red Bull. 141. Толкова състезания бяха необходими на Верстапен, за да спечели титлата. 23 от тях бяха с Toro Rosso, а останалите – с Red Bull.
  • 60. Броят на подиумите на Макс Верстапен. От началото на сезон 2018 Макс е все по-постоянен и е записал 49 подиума в 81 състезания, а тази година постигна рекорд по най-много подиуми. 60. Броят на подиумите на Макс Верстапен. От началото на сезон 2018 Макс е все по-постоянен и е записал 49 подиума в 81 състезания, а тази година постигна рекорд по най-много подиуми.
  • 18. Броят на подиумите на новия шампион през този сезон. Респектиращо постижение. Любопитно е, че нидерландецът нито веднъж не е завършил трети. Бил е първи, втори или извън топ осем. 18. Броят на подиумите на новия шампион през този сезон. Респектиращо постижение. Любопитно е, че нидерландецът нито веднъж не е завършил трети. Бил е първи, втори или извън топ осем.
  • 10. Толкова са победите и първите позиции на старта за пилота на Red Bull през сезон 2021. Тези 10 победи представляват точно половината от общо 20 победи в кариерата на Макс. Преди старта на сезон 2021 той имаше едва 3 първи позиции на старта. 10. Толкова са победите и първите позиции на старта за пилота на Red Bull през сезон 2021. Тези 10 победи представляват точно половината от общо 20 победи в кариерата на Макс. Преди старта на сезон 2021 той имаше едва 3 първи позиции на старта.
  • 6. Верстапен записа шест най-бързи обиколки през сезон 2021, които му донесоха пет точки в шампионата в случаите, когато е бил в топ 10. 6. Верстапен записа шест най-бързи обиколки през сезон 2021, които му донесоха пет точки в шампионата в случаите, когато е бил в топ 10.
  • 4. Макс е четвъртият най-млад пилот, печелил титлата във Формула 1. На 24 години и 73 дни. Фетел (23 години и 133 дни), Хамилтън (23 години и 300 дни) и Алонсо (24 години и 57 дни) са я печелили по-рано. 4. Макс е четвъртият най-млад пилот, печелил титлата във Формула 1. На 24 години и 73 дни. Фетел (23 години и 133 дни), Хамилтън (23 години и 300 дни) и Алонсо (24 години и 57 дни) са я печелили по-рано.
  • 2. Холандецът е едва вторият пилот, който печели пилотската титла за сравнително младия отбор на Red Bull. Първият е един германец на име Себастиан Фетел. 2. Холандецът е едва вторият пилот, който печели пилотската титла за сравнително младия отбор на Red Bull. Първият е един германец на име Себастиан Фетел.
  • 1,88. Толкова секунди е продължил най-бързият питстоп през сезона. Механиците на Верстапен и Red Bull се справят за това умопомрачително кратко време в 40-ата обиколка от Гран при на Унгария. 1,88 секунди! 1,88. Толкова секунди е продължил най-бързият питстоп през сезона. Механиците на Верстапен и Red Bull се справят за това умопомрачително кратко време в 40-ата обиколка от Гран при на Унгария. 1,88 секунди!
  • 1. Номерът на колата на Макс Верстапен от следващия сезон. Според правилата през последните години, шампионът сам решава дали да запази постоянния си номер или да вземе номер 1. 1. Номерът на колата на Макс Верстапен от следващия сезон. Според правилата през последните години, шампионът сам решава дали да запази постоянния си номер или да вземе номер 1.

13 Dec 2021

Една епоха във Формула 1 приключи! Или поне така изглежда, след като за първи път от осем години превъзходството на Mercedes беше прекъснато и отборът загуби поне една от двете титли. Ако сте гледали състезанието вчера, знаете, че това не стана лесно и Макс Верстапен си осигури първата титла по възможно най-инфарктния начин с изпреварване в последната обиколка. Но този успех беше само част от един много силен сезон за Макс и Red Bull и числата в галерията над текста го доказват!

 

 

Първородната Godzilla!