Логото на обложката на ‘Travelling Without Moving’ не ви ли прилича на емблемата на Ferrari?


14 Dec 2021

Харесвам Джей Кей по няколко причини. Едната е логичната, музиката на „Джъмиръкуай“, която вероятно не е по вкуса на всеки, но определено е по моя. И по този на милиони. Другата е общата ни страст – автомобилите, с тази разлика, че Джей си ги купува, а аз само ги карам от време навреме. Гостуванията му в TopGear също бяха запомнящи се, а клиповете му – креативни и отличени с множество награди.

Има ли човек, които да не е слушал ‘Cosmic Girl’? Или автомобилен фен, който да не е гледал видеото? Клипът с лилавото Lamborghini Diablo SE30, черното Ferrari F355 и червената легенда Ferrari F40? Заснемането му през 1996-та е било цяло приключение, включващо тотализиране на Lambo и счупване на предното стъкло на второ, това което виждате в самото видео.

Нещо повече, Джей Кей е толкова голям ‘petrolhead’, че решава да интерпретира емблемата на Ferrari за обложката на издадения през 1996-та албум ‘Travelling Without Moving’, в който присъства и ‘Cosmic Girl’. Албум, който влиза и в „Гинес“ за най-бързо продаващ се фънк в историята.

Емблемата на корицата е почти идентична с това на легендарната марка от Маранело, само че вместо кончето, в средата гордо седи т.н. ‘Buffalo Man’ лого на бандата. Или самият Джей Кей със шапка с рога. Според мен идеята и реализацията са страхотни и заслужават уважение, като най-вероятно са съгласувани с Ferrari, защото… сещате се.

Но се оказва, че не всички мислят така. Визията на албума е израз на страстта на фронтмена към бързите возила, което се вижда и от клиповете на песните в него. Горе споменах ‘Cosmic Girl’, но и ‘Alright’ не остава много по-назад, с началото си в което виждаме червена Miura, Джей пристигащ с лилавото си Diablo SE30, а отзад паркирани вече красят Aston Martin DB5 и Ferrari F40.

Проблемът за някои, е че с първия си албум ‘Emergency on Planet Earth’ (1993), Джей поставя различни проблеми на обществото и планетата, сред които замърсяването, избиването на тюлени и китове, опитите с животни и други, които всички знаем. А в контраст, ‘Traveling Without Moving’ блести с лъскави и жадни возила. Кей обаче отговаря подобаващо на критиките: „Това, че обичам да карам бързи коли не означава, че подкрепям изсичането на горите с цел построяването на още пътища.“ Какво мислите вие?

Лукс от Китай!