Румъния произведе 1 милион автомобила Ford (Видео)


20 Dec 2021

Заводът на Ford в Румъния достигна 1 милион произведени автомобила. Фабриката в Крайова, където днес се проивеждат Puma и EcoSport, работи от март 2008 г. насам. Но Ford има много по-дълга връзка със северната ни съседка, за която може да прочетете малко по-надолу.

По случай 7-цифреният брой сглобени автомобили в Румъния, WRC отборът на Ford направи специално гинкхана видео, в стил Кен Блок, с новата си рали кола. Пилотът Адриан Фурмо кара в румънския завод хибридната M-Sport Ford Puma Rally1, която съвсем скоро ще дебютира в първия кръг на Световния рали шампионат от сезон 2022.

Състезателната Puma бележи новата хибридна ера на WRC. Тя е с 1,6-литров двигател с турбокомпресор, подпомаган от електромотор с 100 kW. Батериите могат да се презареждат между етапите от външен източник, като това отнема около 25 минути. Хибридната система тежи 95 кг и е с течно-въздушна система за охлаждане. Батериите са монтирани в специален корпус, устойчив на тежък сблъсък.

Връзката между Румъния и Ford е на повече от век. Още през 1911 г. са внесени първите автомобили Ford в страната, част от които са притежавани от политически фигури. През 1920 г. американската автомобилна компания иска разрешение за изграждане на завод в Румъния, но предложението е отхвърлено. През 1931 г. Ford Motor Company открива дъщерно дружество в Букурещ, а през 1935 г. Ford Romania отново отправя искане за изграждане на нов завод, като предната година е закупен достатъчно голям терен.

Така през 1936 г. заводът на Ford в Букурещ отваря врати с капацитет на производство от 2500 автомобила годишно.

Това е първата поточна линия на Ford в Източна Европа. Фабриката работи до Втората световна война, след която е национализирана и променя дейността си.

Днешният завод на Ford се намира в Крайова и някога е произвеждал автомобили Daewoo. Той е напълно модернизиран и в него работят 6200 служители. Производството започва през 2009 г., година след отварянето на предприятието, като там се сглобяват първоначално Ford Transit Connect и B-Max, а днес е ангажирана с Puma и EcoSport. Фабриката асемблира също 3- и 4-цилиндрови двигатели EcoBoost.

Румънският завод на Ford е с капацитет от 300 000 автомобила годишно. Той е на трето място сред компаниите в страната с най-голяма стойност на износ.

Първородната Godzilla!