Как оцениха Tesla Model Y след 6 краш теста? (Видео)

  • Галерия от 7 снимки от краш теста с Tesla Model Y на IIHS Галерия от 7 снимки от краш теста с Tesla Model Y на IIHS

22 Dec 2021

Само преди дни ви показахме потресаващ краш тест с един най-масовите електромобили, произвеждани в Китай. Съвсем скоро въпросният Wuling Hongguang Mini, който дори няма въздушни възглавници, ще се продава в Европа, но вероятно преди това да се случи ще трябва получи доста подобрения откъм сигурност. Сега, разполагаме с видео от изпитанията за сигурност на Tesla Model Y, които също заслужават внимание.

Краш тестът на Tesla Model Y се състои от шест сблъсъка, като запис на три от тях може да видите най-долу. Електрическият кросоувър получи най-високата оценка на американския Застрахователен институт за пътна безопасност (IIHS), което се равнява на на европейските 5 звезди на Euro NCAP.

Tesla Model Y се произвежда в завода на марката във Фримонт, Калифорния. Също така моделът се сглобява и в Шанхай за китайския и европейския пазари.

Версиите на Tesla Model Y са Longe Range AWD и Performance. И двете са оборудвани с два електромотора, задвижващи четирите колела. Като конфигурация салонът може да бъде с 5 или 7 места.

Цената на по-евтината модификация Longe Range в САЩ е 58 990 долара (102 295 лв.), като доставките са планирани да започнат от юли 2022 г. Тя може да измине до 507 км с едно зареждане, ускорява от 0-100 км/ч за 5 секунди и развива максималната скорост от 217 км/ч.

За сравнение Model Y Performance спринтира от 0-100 км/ч за 3,7 секунди и може да достигне скорост от 250 км/ч. Автономният пробег обаче е по-малък - до 480 км.

Първородната Godzilla!