Новият транспортен министър: Строим четири моста над Дунав и три тунела под Стара планина


23 Dec 2021

В интервю за “24 часа” новият транспортен министър Николай Събев разказва за планове за израждане на три тунела под Стара планина и четири моста над Дунав. Той също така смята да обърне сериозно внимание на изпадналия в тежка криза ЖП транспорт, като смята, че БДЖ може да излезе на печалба до края на мандата на това правителство, а влаковете да се използват “с радост” и да са адекватни за XXI век.

Мостове над Дунав

Министър Събев говори за четири нови моста над Дунав. В интервюто той казва, че се мисли за втори мост при Русе, както и че предстои началото на геоложки и предпроектни проучвания на потенциални места за мостове над реката. Премиерът Кирил Петков вече говори за евентуален втори мост при Русе по време на срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. За останалите три моста няма информация.

Тунели под Стара планина

Министър Събев заявява, че транспортното развитие на Северна България ще бъде приоритет. “Връзките между Северна и Южна България трябва да се направят, а хората и товарите да пътуват бързо. Министерствата на транспорта и на регионалното развитие са решени да празнуваме Съединението на България от гледна точка на транспорта”. Министърът говори за три тунела под Стара планина – “Петрохан”, “Шипка” и “един на изток”, без да се уточняват повече подробности.

ЖП транспорт

Предстои създаването на оздравителна програма за БДЖ, като целта е предприятието да носи приходи в бюджета, т.е. да излезе на плюс. Министърът признава, че е възможно отпадането или преразглеждането на субсидията за БДЖ. Попитан за бавното строителство на ЖП връзките София - Бургас и София - Свиленград, той заявява: “Очевидно тези, които ги строят, им се плаща на час”. В света има модерни технологии за бърз строеж на ЖП линии, на магистрали и пътища. Имаме възможност да поканим най-добрите в света, за да направим това технологично развитие.” Аналитичната част на оздравителната програма трябва да бъде готова до 15 януари 2022, а в края на януари ще са готови времевите хоризонти. Министърът подчертава, че основна задача е увеличаването на скоростта на ЖП транспорта.

Въздушен транспорт

Министър Събев, който е създател на русенската “Еконт”, ще продължи работата на служебното правителство за отварянето на летището в Русе за редовни пътнически полети. Той говори и за летящите автомобили (таксита), които вижда като добра възможност за спасяване и пожарогасителна дейност.

Изграждане на полигони за кормуване

Новият министър е категоричен, че “полигони трябва да има, хората да се научат да шофират безопасно”. Той се позовава на изследване на рали шампиона и специалист по безопасно шофиране Димитър Илиев, според което сред инструкторите, обучаващи курсистите, има такива, които не са преминали никакъв курс на обучение. Предвижда се изграждането на полигони за обучение по безопасно шофиране, включително с висока скорост. В коалиционното споразумение е предвидено в страната да има 28 такива полигона.

 

Първородната Godzilla!