Изстреляха успешно “Джеймс Уеб”, най-големият и сложен орбитален телескоп, създаван някога


25 Dec 2021

Точно в 14:20 българско време на Коледа 2021 от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана, беше изстрелян наследникът на “Хъбъл” – новият най-голям, най-скъп и най-сложен орбитален телескоп, създаван от човечеството. “Джеймс Уеб” бе изведен в космоса от ракетата Ariane 5. Сложният проект отне 30 години, голяма част от които в бюрократнични пречки и неясности. Разработката му надхвърли сумата от 10 млрд. долара, а в проекта участват NASA, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. “Джеймс Уеб” гледа в инфрачервения спектър, за разлика от ултравиолетовата и видима светлина, която изследваше “Хъбъл”. 

 

“Джеймс Уеб”, кръстен на директора на NASA в периода 1961-1968 г., ще обикаля около слънцето, като се разположи в зоната на Втората точка на Лагранж, на около 1,5 млн. км от Земята, като телескопът ще се “крие” от Слънцето в сянката, създадена от Земята. Съоръжението ще пътува до тази точка около месец.

Самото разпъване и цялостният процес по включването на всичките му системи ще отнеме около пет месеца. Очаква се да видим първите снимки от него след не по-малко от половин година.

Сред основните задачи на Джеймс Уеб е откриването на светлината на първите звезди и галактики, образувани скоро след Големия взрив. Телескопът ще изследва сравнително студени екзопланети и ще отговори на някои научни въпроси за нашата Слънчева система. Предвижда се да работи поне шест години, като на борда има хладилен агент, достатъчен за десет години работа.

 

Най-важният елемент на телескопа е неговото огромно основно огледало, вдлъбната конструкция с ширина 6,5 метра, съставена от 18 по-малки шестоъгълни огледала. Те са направени от берилий, покрит със злато, оптимизиран за отразяване на инфрачервена светлина от далечните краища на Вселената. Огледалото и инструментите са защитени от петслоен слънцезащитен щит, оформен като хвърчило и построен да се разгъва до размера на тенис корт. Неговите мембрани са съставени от каптон, супер материал, способен да издържи както нагорещяване до 110°С, каквато ще е температурата на обърнатата към Слънцето страна, така и -237°С, температурата от другата, неосветена от Слънцето, страна.

Най-сложно ще бъде разгръщането на телескопа, който няма как да пътува в разгънато състояние, тъй като няма достатъчно голяма ракета, която да го побере. Разгъването ще стане около 30 минути след изстрелването.

Слънчевият щит ще се отвори на шестия ден, след като апаратът вече е подминал Луната. 400 метра кабели и 400 макари ще регулират този процес. Огледалото ще бъде отворено последно – след две седмици.

“Джеймс Уеб” ще вижда толкова далечни звезди, че на практика ще “гледа” много назад във времето – едва няколкостотин милиона години след Големия взрив, така че ще ни покаже как са се образували първите звезди и галактики. Другата му голяма цел е откриването на екзопланети, включително такива, които дават възможност за живот като на Земята. 

Освен тези основни задачи, “Джеймс Уеб” ще направи внимателни наблюдения и на нашата Слънчева система, включително на Марс и луните на Юпитер.

 

Първородната Godzilla!