Насер Ал-Атия и Toyota с победа, драма за Audi-тата и Петерханзел

  • Петерханзел до унищоженото окачване на своя RS Q e-tron Петерханзел до унищоженото окачване на своя RS Q e-tron
  • Насер Ал-Атия записа победа в пролога и в първия етап Насер Ал-Атия записа победа в пролога и в първия етап
  • При мотоциклетистите Даниел Сандърс с Gas Gas повтори успеха си от пролога При мотоциклетистите Даниел Сандърс с Gas Gas повтори успеха си от пролога
  • Kamaz не остави особени шансове на конкуренцията при камионите Kamaz не остави особени шансове на конкуренцията при камионите
  • Карлос Сайнц с Audi загуби над два часа от водача Карлос Сайнц с Audi загуби над два часа от водача
  • Себастиан Льоб е втори в етапа и втори в генералното класиране Себастиан Льоб е втори в етапа и втори в генералното класиране
  • Неговото бъги Prodrivе засега е на 12 минути зад Насер Ал-Атия Неговото бъги Prodrivе засега е на 12 минути зад Насер Ал-Атия
  • Етапът бе съпътстван от много навигационни проблеми Етапът бе съпътстван от много навигационни проблеми

03 Jan 2022

Насер-ал Атия спечели първия същински етап в “Дакар” 2022 около град Хаил. Етап 1B с дължина 514 км (333 км специален етап) се оказа много тежък за пилотите на хибридното Audi RS Q e-tron, като катастрофа на Петерханзел практически му отне шансовете да се бори за победата в състезанието, след като натрупа над шест часа изоставане със счупено окачване. В крайна сметка 14-кратният победител в състезанието напусна при 207 км от етапа (точката за неутрализация), което го остави в състезанието, но с наказание от 16 часа. Очаква се той да продължи участието днес, за да бъде в помощ на съотборниците си от Audi. 

 

Втори зад Ал-Атия остана Льоб с неговото бъги Prodrive и изоставане около 12 минути, а третото място донякъде изненадващо бе спечелено от Мартин Прокоп с Ford Raptor.

Като цяло етапът чисто навигационно беше изключително тежък, като Карлос Сайнц с Audi загуби над два часа след навигационна грешка, а третото Audi с Матиас Екстрьом зад волана загуби час и половина от победителя.

При мотоциклетистите навигационните проблеми бяха най-забележителни. Даниел Сандърс с Gas Gas повтори успеха си от пролога, като изпревари с около три минути Пабло Кентания с Honda. Трети на 11 минути остана Матиас Валкнер с KTM.

Kamaz повтори силното си представяне от пролога и очаквано окупира първите четири места, като победителят от миналата година Дмитри Сотников изпревари с 31 секунди Едуард Николаев. Тежка катастрофа изхвърли от състезанието Алберт Ловера от екипа Fesh Fesh.

Вторият същински етап от състезанието е в понеделник – от Хаил до Ал Артавия. Дължината му е 568 км, от които 338 са по часовник.

 

Първородната Godzilla!