Ето я първата снимка на новия болид на Mercedes

  • Първата снимка на новия Mercedes Първата снимка на новия Mercedes
  • FIA показа как смята, че ще изглеждат новите болиди още по време на състезанието на Силвърстоун през лятото FIA показа как смята, че ще изглеждат новите болиди още по време на състезанието на Силвърстоун през лятото

03 Jan 2022

Макар Хамилтън и Mercedes да загубиха битката за пилотската титла, отборът продължава да е абсолютен хегемон в конструкторския шампионат. От въвеждането на турбо моторите през 2014 има осем поредни титли. Не е случайно, че представянето на колата за новия сезон 2022 се очаква с голямо нетърпение. Mercedes, както и другите големи екипи в спорта, разработват новите коли още от 2019 (преди пандемията се очакваше новите правила и болиди да дебютират през сезон 2021), а сега германският отбор за първи път показва модел на болида.

На снимката виждаме колата преди да получи новите цветове (очаква се сребристото да се завърне на мястото на черното), като по всяка вероятност това е доста ранна версия на болида. Оригиналното изображение е доста затъмнено, може да го видите в туита тук.

 

 

Тъй като правилата забраняват съществени промени по моторите, то новите двигатели няма да се различава особено от миналогодишните. Ето защо аеродинамиката ще играе много по-съществена роля, отколкото досега.

Промените в техническите правила са толкова сериозни, че се очаква значително преразпределение на силите в шампионата. Всички аеродинамични детайли ще бъдат значително опростени и уеднаквени. Във връзка с аеродинамиката най-голямата промяна ще бъде в това, че при две преследващи се коли въздушният поток почти няма да влияе на задната кола, което ще направи изпреварванията много по-лесни. Граунд ефектът също се завръща.

Новите болиди ще имат покрити 18-инчови джанти (13 инча досега) с нископрофилни гуми и съвсем различно устройство на носа и предния спойлер, както се вижда и от снимката на Mercedes.

Първородната Godzilla!