Това е Рила 4x4 Xtreme MRAP! Български брониран автомобил, най-бърз и лек в света!

  • Галерия от 8 снимки с Рила 4x4 Xtreme MRAP Галерия от 8 снимки с Рила 4x4 Xtreme MRAP

07 Jan 2022

В края на миналата година българската армия получи 45 бронирани автомобила, като през настоящата 2022 г. ще се сдобие с още толкова. Част от тези военни превозни средства са модел Рила 4x4 Xtreme MRAP, които у нас се водят още като Guardian Rila.

Съкращението MRAP идва от Mine Resistant Ambush Protected, което разкрива, че машината е устойчива на мини, а също издържа на големи експлозивни устройства.

Рила 4x4 Xtreme е дело на International Armored Group (IAG) – водеща световна компания за бронирани автомобили. Тя е създадена в Канада през 1996 г. от българина д-р Антон Стефов. Именно той желае да инвестира повече във военната промишленост у нас през новата година. И за целта си партнира с Министерство на отбраната.

В момента IAG има фабрики в Обединените арабски емирства, САЩ, Канада и Турция. Филиал на компанията има и в България в партньорството на „Самел-90“ в Самоков. Такива има още във Великобритания, Ирак, Пакистан и Южна Африка.

Миналата година произведеният в България брониран автомобил Рила Xtreme бе подложен на серия експлозии на пологина в Змейово край Стара Загора, за да получи натовски сертификат. Долната част на машината е ударена от 10 кг експлозив, а страничната от 50 кг тротил. Проведен е и страничен взрив със 100 кг тротил, при който машината получава отлични оценки за нивото си на бронировка.

Рила 4х4 Xtreme MRAP е най-лекият и бърз MRAP в своя клас. В тази връзка обаче остават в тайна неговото тегло и максимална скорост. Бронираният автомобил може да бъде в конфигурация с 4х4 или 6х6 задвижване. Двигателят е шестцилиндров редови турбодизел с 380 к.с. и 1900 Нм максимален въртящ момент, наличен между 1000 и 1435 об/мин. По-големите версии са с двигатели 6,7 V8 дизел (300 к.с.) или 6,8 V10 бензин (353 к.с.).

Корпусът е V-образен, а бронировката издържа на патрони 7.62x54R API от снайперска пушка Драгунов и бронебойни патрони 7.62x51 WC.

Моделът се предлага и във вариант военна линейка и такъв за борба с безредиците. Товарният отсек е с 12 места, като седалките са специално проектирани да омекотят силата при експлозия. Салонът има стелажи за оръжие и отвори за стрелба.

Военните могат да го поръчат с опцията за въртящ се на 360-градуса купол. На него може да бъде монтирана картечница, която може да се управлява и дистанционно. Това е част от пакет, включващ още системи за наблюдение, термо камери, гранатомети и др.

Създадената от д-р Антон Стефов компания International Armored Group осигурява бронирани превозни средства за НАТО, ООН и държави с повишена нестабилност. В момента за IAG работят над 1000 души. Освен бронетранспортьори портфолиото включва още бронирани автомобили за превоз на ценности, линейки, водни оръдия за борба с безредиците, луксозни SUV и седани.

Интересен факт е, че IAG е избрана от NASA SpaceX, като бронираният автомобил Sentinel ARV ескортира астронавтите до площадките за излитане. Въпросният Sentinel ARV е много сходен с Рила Xtreme. Този бронетранспортьор се ползва и от SWAT.

Много практичен и интересен!