Български бронирани автомобили и чешки самолети получи армията ни (Видео)


23 Dec 2021

Силите за специални операции получиха 45 нови бронирани автомобила, българско производство. Те са направени в завода на „Самел-90“, намиращ се в Самоков. „Машините са с голям и надежден двигател, в тях е комфортно и защитено, разполагат с цялото необходимо техническо оборудване за специфичната дейност на Специалните сили“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Миналата седмица българските Военновъздушни сили получиха четири нови тренировъчни самолета. Чешките Zlin Z242L вече се намират на летището в Долна Митрополия и са предназначени за първоначално летателно обучение на млади пилоти във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“. Самолетите имат много добри летателни характеристики и са изключително практични за основно и цялостно пилотско обучение както във военната, така и в цивилната авиация.

До края на 2022 г. армията ни трябва да получи предсрочно още 45 бронирани автомобила, които в момента се сглобяват в Самоков. Българските военни машини имат нови подобрения, които скоро ще бъдат изпитани на полигона в Црънча и внедрени в новата партида.

Машините с най-висока проходимост и с най-сериозна степен на бронировка (4 на брой) ще бъдат използвани за задачите на СКСО по противодействие на тероризма или при една от основните им мисии – директни действия, когато срещу тях се очаква сериозен противник. На по-леките бронирани автомобили ще се разчита при изпълнението на задачи, които изискват много по-голяма мобилност.

Първородната Godzilla!