Ако имате излишни 535 000 евро или сте просто автомобилен ентусиаст, тази статия е за вас!

  • Галерия от 3 снимки с Lamborghini Aventador SVJ Галерия от 3 снимки с Lamborghini Aventador SVJ

10 Jan 2022

Текст: Марио Легурски, стажант-редактор

Въпреки икономическите последици от Covid 19 в цял свят, интересът към супер автомобилите, дори и в България, не намалява според последните статистики. Днес ще ви представим най-скъпият, към днешна дата, автомобил на вторичния пазар у нас: Lamborghini Aventador SVJ.

Произведен през 2018 г. и изминал само 800 км, това жълто чудовище набира от 0-100 само за 2,8 секунди и достига максимална скорост над 350 км/ч. Екзотиката разполага с 6,5 литров V12 агрегат, развиващ 770 к.с. при 8500 об/мин.

Aventador SVJ (Super Veloce Jota) е първият сериен модел на марката с V12, който включва системата Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA) на Lamborghini. Това позволява на автомобила да постигне 40% повече притискаща сила от Aventador SV и 1% намаляване на коефициента на съпротивление благодарение на някои допълнителни доработки по купето. ALA работи съвместно със системата за управление на Lamborghini Dinamica Veicolo Attiva 2.0 (LDVA 2.0), която използва инерционни сензори за управление на въздуха на автомобила за 500 милисекунди.

За интериорът е достатъчно да се каже, че несъмнено прилича на космически кораб, а известният бутон на Lamborghini за стартиране на двигателя допринася за това усещане. Дигиталният кокпит променя оформлението си, когато изберете нов режим на шофиране – Strada, Sport и Corsa, а режимът Ego ви позволява да персонализирате настройките за задвижването, кормилното управление и окачването.

Първородната Godzilla!