Maserati влиза във Formula E, първата италианска марка в шампионата

  • Водещите фигури в Maserati и Formula E, съответно Давиде Грасо и Алехандро Агаг. Водещите фигури в Maserati и Formula E, съответно Давиде Грасо и Алехандро Агаг.
  • Пак те. Пак те.
  • Алфиери Мазерати в „Тарга Флорио“ през 1926, състезателния дебют на кола на марката. Алфиери Мазерати в „Тарга Флорио“ през 1926, състезателния дебют на кола на марката.
  • А това е Хуан Мануел Фанджо през 1957-ма, когато печели Формула 1. А това е Хуан Мануел Фанджо през 1957-ма, когато печели Формула 1.
  • Голяма жена: Мария Тереза де Филипс зад волана на Maserati 250F. Голяма жена: Мария Тереза де Филипс зад волана на Maserati 250F.
  • И последната кола на марката участвала в шампионат: MC12 в периода 2004-2010. И последната кола на марката участвала в шампионат: MC12 в периода 2004-2010.

11 Jan 2022

Всички знаят, че Maserati има сериозна история в моторните състезания, а днес отваря нова глава в нея, обявявайки влизането си в ABB FIA Formula E World. Това ще е и първото участие за италианска марка в шампионата, както и добър начин за реклама на електрическите възможности на Maserati.

Скоро очакваме появата на EV версии на още непоказания все още SUV Grecale, както и на новите поколения GranTurismo и GranCabrio, а също и на MC20, пишат в прессайта си Maserati. Коли, които вероятно ще караме малко след дебюта им и които трябва да бъдат популяризирани. Горе? Водещите фигури в Maserati и Formula E, съответно Давиде Грасо и Алехандро Агаг.

Maserati също припомнят, че първият им състезателен автомобил е Tipo 26, който дебютира преди 96 години. Състезанието е „Тарга Флорио“, годината е 1926-та, а резултатът – 1-во място в класа, с Алфиери Мазерати зад волана (снимката горе).

Тридесет години по-късно, 1957-ма, Хуан Мануел Фанджо печели Формула едно (горе), а последното участие на марката в моторен спорт е с MC12 в периода 2004-2010 и FIA GT сериите. Марката печели 22 състезания, 3 победи в „24-те часа на Спа“ и 14 шампионски титли сред конструкторите, пилотите и отборите (снимката долу).

Първородната Godzilla!