Mercedes спира да прави комбита?


12 Jan 2022

Mercedes-Benz, производител на едни от най-популярните, красиви и практични комбита за повече от 40 години, смята да пенсионира този тип каросерия. Информацията е на германския Automobilwoche.de, като според изданието последното комби в историята на Mercedes ще бъде произведено през 2030 г. 

В гамата на Mercedes комбитата официално започват с S 123 в края на 70-те, макар че и преди това има Mercedes комби, но те винаги са с каросерии от външни доставчици. Компанията установява, че пазарът е жаден за спортно луксозно возило, подходящо за семейна употреба едва през 70-те. Бордът на директорите одобрява разработката му през 1975, като има известни спорове за името – дали да бъде Kombi, Universal или Station Wagon. В крайна сметка нито едно не е прието, като Mercedes решава да кръсти новия си модел с означението T-Model, а буквата T идва от Tourism и Transport. Вътрешнозаводското Station Wagon обаче е запазено и оттам моделът носи означението S 123. Производството започва през април 1978 и с това се слага началото на славната история на комбитата Mercedes. Наследникът S 124 е най-продаваното комби в историята на компанията, а постепенно каросерията комби се появява и за C-класата, за да достигнем до нашия век, в който видяхме дори CLS във вариант комби, както и две комбита на кокили – вариантите All-Terrain.

Новината, че Mercedes се разделя с комбито буди подозрения не само в исторически, но и в икономически план, защото на родния германски пазар все още има сериозен интерес към продажбите на C-класата и E-класата T-Model, както и на комбитата All-Terrain. Със сигурност обаче този интерес не може да се сравнява с неспирно растящия интерес към кросоувъри.

Според Automobilwoche съдбата на CLA Shooting Brake ще последва тази на CLS Shooting Brake. Това ще остави в играта само комбитата на C-класата и E-класата, като според германското издание при следващите издания на двата модела този тип каросерия няма да бъде застъпена.

Причината, противно на очакванията, не са кросоувърите, а електромобилите – Mercedes се нуждае от сериозни инвестиции за електрическа мобилност и затова орязва разработката на нови платформи и отделни модификации. 

Новината със сигурност е добра за BMW, Audi, а вече и Porsche, като последните доста успешно показаха, че комбито е идеално съвместимо с електрическо задвижване. 

Засега няма официално потвърждение или опровержение от страна на Mercedes.

 

Лукс от Китай!