Магистрала “Европа” ще е готова до 2024, “Хемус” – 2027, пътят до Видин – 2030 г.


13 Jan 2022

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов свика съвещание на работна група по стратегическите инфраструктурни обекти. В заседанието се включиха шефове и експерти от агенция “Пътна инфраструктура”, Института по пътища и мостове, и държавното предприятие “Автомагистрали”. За съжаление информацията не е особено насърчителна, след като някои участъци от “Хемус” ще започнат да се строят едва след две години. Все пак има и добри новини, ето всичко най-важно от срещата днес.

Магистрала “Хемус”

Дългата 424 км магистрала Хемус се строи от 1974 г. Новите “оптимистични” срокове за завършването й предвиждат това да стане през 2027 г. – след пет години. Причината за забавянето е, че трасето на лот 7 и 8 ще трябва да се премести от предвиденото. При лот 7 то е прекарано през свлачищен район, а при лот 8 – през ловно стопанство “Черни Лом”, където се развъждат благородни елени.

Все пак има и добра новина – отсечката между Боаза и пътен възел Дерманци (11 км) е почти готова и ще бъде отворена до края на април тази година, а следващата отсечка до пътен възел “Каленик” (23 км) трябва да бъде завършена до есента.

През юни 2023 г. “Хемус” трябва да стигне до пътя Ловеч - Плевен.

Магистрала “Европа”

Магистралата, която свързва София с границата при Калотина трябва да е готова през 2024 г. Когато тя е готова от София до Западна Европа ще се пътува само по магистрали, след като Сърбия завърши цялата магистрала до границата с нас доста по-рано.

Скоростен път Ботевград - Видин

Скоростният път от Ботевград до Видин е с проектна максимална скорост от 120 км/ч, като ще бъде с габарити на магистрала. Според министър Караджов е “оптимистично” да се смята, че той ще е готов през 2027 г., но е реалистично да очакваме завършването му през 2030 г.

Кажете на министерството кои пътища да се оправят

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отправи призив към шофьорите в следващите две седмици да направят предложения кои пътища в страната имат най-сериозна нужда от ремонти. Предложенията може да бъдат подкрепени със снимки и видео. Имейлът е e-mrrb@mrrb.government.bg

 

Много практичен и интересен!