Столична община въвежда първа зона с ограничение 30 км/ч


17 Jan 2022

София ще последва примера на Бургас и ще въведе зони с ограничение на скоростта от 30 км/ч. Първата от тях ще заработи още през февруари и ще бъде в карето между булевардите “Пенчо Славейков”, “Прага”, “Скобелев” и “Витоша”. Информацията е на зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев, цитиран от "Дневник"

Ако опитът от първата зона бъде успешен, Столична община (СО) е готова скоро да разшири зоната, като добави карето между бул. “Христо Ботев”, ул. “Алабин”, бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Ангел Кънчев”.

Според общината “ограничаването на скоростта на движение в центъра на столицата ще повиши пътната безопасност и ще стимулира споделеното ползване на зоните”.

По принцип сме съгласни, че подобно ограничение би подтикнало някои шофьори да се качат на колело/тротинетка/градски транспорт, но трябва да се отбележи, че средната скорост в този район на града и сега е сравнима с тази на пешеходец. Така че новото ограничение едва ли ще се отрази сериозно на трафика. На дневен ред стои и въпросът за контрола на ограничението от 30 км/ч – тема, която общината засега не обсъжда.

София е една от малкото европейски столици, в които няма зона с ограничение на скоростта от 30 км/ч. Някои градове предприеха доста сериозни действия в тази насока. Париж например ограничи скоростта до 30 км/ч в целия град, с изключение на околовръстното шосе и няколко от по-големите булеварди в периферията.

 

Лукс от Китай!