Ракетата Falcon 9 ще се разбие в Луната на 4 март!


27 Jan 2022

Спокойно, не се предвижда катаклизъм! Просто едно 4-тонно парче метал ще паркира с гръм и трясък на повърхността на Луната. Става въпрос за ракетата Falcon 9 на SpaceX, която бе изстреляна в космоса през февруари 2015 със спътник за наблюдение на климата на борда.

 

Очаква се втората степен на ракетата, която отдавна се носи почти хаотично в космоса, да падне на повърхността на Луната на 4 март 2022, като “падне” в случая не е съвсем точно, защото машинката на SpaceX се движи с 9288 км/ч. SpaceX обичайно връща първата степен на ракетите си обратно на Земята и успява да ги приземи, при което те се използват отново, докато втората степен най-често изгаря в атмосферата на нашата планета. В случай с конкретната ракета обаче тя е била толкова отдалечена от Земята, че не е имала достатъчно гориво, за връщане към родната си планета.

Не за първи път космически боклук от Земята ще падне на повърхността на Луната. Въпреки това случката се очаква с интерес от астрономите, защото подобен удар би могъл да разкрие информация за материалите, които се намират под повърхността на Луната чрез изследване на образувалия се кратер.

Преди 13 години сателит на NASA също се разби в естествения ни спътник, при което учените откриха ключови признаци за наличие на замръзнала вода на Луната. Части от ракетите Apollo от космическата програма на NASA през 60-те и 70-те, също падаха на Луната.

Очаква се сблъсъкът да се случи в покрайнините на кратера Херцшпрунг (с диаметър около 570 км) от обратната страна на Луната, така че явлението вероятно няма да може да се наблюдава от Земята. Въпреки това се очаква събитието да бъде наблюдавано или поне кратерът да бъде изследван впоследствие от Лунар Риконъсънс Орбитър на NASA и индийския Чандраян 2, съобщава space.com.

 

Лукс от Китай!