Porsche ще участва в Льо Ман с това!

  • Галерия с пет снимки на новия боец на Porsche за Льо Ман Галерия с пет снимки на новия боец на Porsche за Льо Ман

29 Jan 2022

Porsche официално започна тестовете на своя прототип за клас LMDh на Световния шампионат за издръжливост и северноамериканския шампионат IMSA. Германската компания се завръща в “24-те часа на Льо Ман” с битурбо V8 с хибридно задвижване, който се зарежда с екологично гориво от възобновяеми източници. Максималната му мощност по регламент не може да е над 680 к.с., а оборотите са ограничени на… 10 000 в минута!

 

 

 

Осемцилиндровият двигател тежи само 180 кг  с всмукателния тракт и изпускателната система, както и с периферните охлаждащи компоненти. Освен на него новото състезателно Porsche разчита също на електрическо подпомагане, като батерията се доставя от Williams Advanced Engineering, мотор-генераторът и управляващата електроника са на Bosch, а скоростната кутия е Xtrac. Според новите правила на шампионата шасито не може да бъде изработено от отбора, а трябва да идва от един от четирите одобрени доставчика. Porsche избра за свой партньор Multimatic (останалите са Ligier, Dallara и Oreca).

Тестовата програма, която започна от развойния център на Porsche във Вайсах, Германия, ще продължи почти цяла година, като новото състезателно Porsche ще дебютира в “24 часа на Дайтона” през януари 2023 г.

Много практичен и интересен!