В колата ви вероятно има повече бактерии, отколкото в тоалетната


01 Feb 2022

Университетът Астън в Бирмингам, Великобритания, излезе с любопитно изследване, според което колите ни са по-мръсни от тоалетните. То е проведено от д-р Джонатан Кокс от факултета по микробиология и е публикувано в Scrap Comparison.

Какви са колите?

Университетът е изследвал пет автомобила: Peugeot 307 SW (17-годишно, собственици с животни, един предишен собственик), VW Golf VII (5-годишен, собственици с животни и деца, двама предишни собственици), Ford Focus (13-годишен, собственици с животни и деца, един предишен собственик), Honda Jazz (9-годишна, собственици с животни и деца, двама предишни собственици), Peugeot 308 (2-годишно, без животни и деца, един предишен собственик). Изследването показва, че по-старите коли са по-мръсни, вероятно защото по-рядко стигат до автомивката за вътрешно освежаване. За целите на изследването са взети също проби от две домашни тоалетни, които са използвани през последните 24 часа и след това не са чистени с белина. Взети са проби от седалката, бутона за водата и вътрешността на чинията.

Какви проби са вземани?

Проби са вземани от шест места в колата – шофьорската седалка, волана, скоростния лост, таблото, задната седалка и багажника. Най-много бактерии са открити в багажника (средно 1425 идентифицирани бактерии), следвани от шофьорската седалка (649 бактерии), лоста за скоростите (407 бактерии), задната седалка (323 бактерии), таблото (317 бактерии) и волана (149 бактерии). Изследователите смятат, че масовото използване на дезинфектанти за ръце е причината за сравнително ниския брой бактерии по волана. Багажникът очаквано е най-мръсен. Всяко от изброените места в колата е по-мръсно от тоалетната чиния и лоста за водата в тоалетната, като изключим волана.

Какви бактерии има в колите ни?

Всякакви прекрасни създания, включително Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa (резистентен към много дезинфектанти, той е част от нормалната флора на кожата и дебелото черво), Bacillus subtilis (често срещана бактерия в праха, почвата, зеленчуците), Staphylococcus epidermidis (нормална част от човешката флора) и още няколко бактерии. Всъщност много от тези бактерии обичайно живеят върху кожата, ръцете и лицето ни, така че не е толкова невероятно, че ги има в колата. Други обаче не са от “добрите” бактерии и показват, че колата е опасно мръсна.

Колко често трябва да чистим колата?

Резултатите от изследването не са толкова тревожни, колкото изглежда първоначално. Кожата ни, дрехите ни, всичко около нас е покрито с бактерии и не всички те са опасни. Изследователите не смятат, че щом свършите четенето на този текст трябва да се втурнете към колата с дезинфектанта в ръце. По-скоро те препоръчават интериора на автомобила да е дотолкова чист, че с просто око да не се вижда мръсотия, прах или петна. Във всеки случай не се препоръчва да ядете в колата си, и определено не изяждайте солетата, паднала между седалките.

 
Лукс от Китай!