Пак се заговори за директен полет от София до Ню Йорк

  • Очаква се полетите да се изпълняват от нова българска компания Очаква се полетите да се изпълняват от нова българска компания
  • За последно по линията София - Ню Йорк имаше полети през 1999 г. За последно по линията София - Ню Йорк имаше полети през 1999 г.
  • Самолетите от София ще кацат на най-голямото летище в Ню Йорк - Кенеди Самолетите от София ще кацат на най-голямото летище в Ню Йорк - Кенеди

04 Feb 2022

Операторът на летище “София” твърди в заседание пред Комисията по туризъм, че има интерес за възраждане на директната самолетна линия от София до Ню Йорк. Това обаче можело да стане след 2-4 години, съобщава “Дневник”. За последно директен полет от София до Ню Йорк имаше преди 23 години – през 1999 г.

Сред целите на най-голямото летище в България са също по-добра свързаност с големите хъбове в Европа, както и трансконтинентални полети до други градове в Щатите, Канада и Индия.

Евентуален полет от Щатите вероятно ще бъде рентабилен едва при отпадането на визите за български граждани, коментират специалисти. 

Очаква се полетът да бъде изпълняван от сравнително новата авиокомпания GullivAir, която лети до екзотични дестинации като Кения, Малдивите и Доминикана. В Ню Йорк самолетите ще кацат на летище “Кенеди”, най-голямото от шестте летище на града.

Летище София съобщава, че през 2021 г. са изпълнени 41 хил. полета с 3,3 млн. пътници, което е значително по-слабо натоварване от последната година преди пандемията (2019 г., 61 хил. полета, 7,1 млн. пътници). За сравнение през 2021 летище Белград съобщава за 48 хил. полета и 3,2 млн. пътници, Букурещ отбелязва 92 хил. полета със 7 млн. пътници, а разположеното на 500 км летище в Истанбул отново е било най-натовареното в Европа с 37 млн. пътници.

Аеропортът се готви за мащабно обновяване на Терминал 2, но това ще стане в доста широки времеви рамки – до 2027 г. Обновяването ще включва пистата, вътрешното пространство и паркинга.

 

Лукс от Китай!