Сърбия успешно тества първия си влак със скорост 200 км/ч

  • Това са новите двуетажни влакове на Сърбия, които ще се движат по линията Белград - Нови Сад Това са новите двуетажни влакове на Сърбия, които ще се движат по линията Белград - Нови Сад
  • Те са на швейцарския производител Stadler Те са на швейцарския производител Stadler
  • Тестовете на обновеното трасе се проведоха от 1 до 4 февруари Тестовете на обновеното трасе се проведоха от 1 до 4 февруари
  • Участие в тях взеха специалисти от германските DB Участие в тях взеха специалисти от германските DB

04 Feb 2022

Сърбия успешно завърши тестовете на напълно обновената линия от Белград до Нови Сад. 115-километровото трасе вече е готово за скорости от 200 км/ч, което е най-бързият влак в която и да е от страните от бивша Югославия. Пътническите влакове със скорост 200 км/ч тръгват от март тази година.

Тестовете са проведени от 1 до 4 февруари 2022 г. с два локомотива Siemens Taurus, взети под наем от гиганта MRCE, както и измерваща техника на германския DB.

ЖП трасето между Белград и Нови Сад беше изцяло модернизирано в два етапа. Отсечката от Белград до Стара Пазова (75 км) беше поверено на China Railway International и China Communications Construction Co. Останалите 40 км от Стара Пазова до Нови Сад бяха обновени от руската RZD в договор на стойност 248 млн. долара, съобщава Railway Gazette. Високата стойност се обяснява със сложното трасе, включващо три виадукта, 19 моста, тунел и нова гара.

Сърбия вече купи двуетажни влакове KISS на швейцарския производител Stadler, с които ще обслужва новото високоскоростно трасе.

В България

Междувременно днес стана ясно, че трите дружества на БДЖ ще се слеят в обща компания “Български държавни железници”, като идеята е да се повиши производителността на труда и да се излезе на печалба. Дали и у нас ще има влакове, движещи се с 200 км/ч, ще стане ясно на 18 февруари, когато трябва да е готова пътната карта за бъдещето на БДЖ, съобщава БНР.

Лукс от Китай!