SCG 008 е нещо, като бъги на Ferrari, но не е Ferrari

  • Галерия с 5 изображения. Галерия с 5 изображения.

07 Feb 2022

А е дело на хората от SCG - Scuderia Cameron Glickenhaus, основана от Джеймс Гликенхаус. Скоро писах за друго тяхно бъги и в онзи материал припомням кой всъщност е този господин, така че кликнете на снимката най-долу, на това водородно бъги, за още любопитни факти. Това обаче е SCG 008, най-новия офроуд проект на американската фирма за мечти, който започва на майтап. Наистина, марката пусна първото изображение на 1 април 2020, след което обаче явно са получили множество запитвания „Може ли да го направите?“, на които SCG са решили да отговорят с „Да“.

Реално, идеята от самото начало не е била лишена от техническа… възможност, да го наречем. Шаси от модела им 004 и визия от Boot (също тяхно возило) – тоест, не някаква измишльотина, летяща чиния. Въпросното шаси се изработва от хром-молибденови тръби, които се „заваряват на ръка в Калифорния.“

Дължината е малко над 4,6 метра, а масата – под 1,6 тона. Интересно е как SCG са описали седловата конфигурация „2-seater that you could race the Baja 1000, Dakar, or anywhere in between“. Возилото е с много способно окачване – Fox амортисьори, ход 20 инча отпред и 21 отзад.

Това са почти 51 см на предните колела и над 53 см на задните, а най-ниската точка на SCG 008 е на 45,7 см от земята. Интересно е, че пише каква е скоростната кутия, Weddle HV1, но не и двигателят. В материал на motorauthority.com обаче се споменава, че бъгито се продава без мотор, но че е разработено „да приеме“ 2,2-литров агрегат на GM.

Относно цената, нищо на Scuderia Cameron Glickenhaus не е евтино. Като се има предвид, че най-достъпното им бъги SGC 004 започва от 400 хил. долара, това ще е повече.

Лукс от Китай!